Iranul pretinde că nu vrea să intre în război cu Israelul pentru cauza Hamas. Ce i-ar fi transmis liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, șefului politic al organizației teroriste. Un expert în Orientul Mijlociu explică abordarea "cu manta" a Teheranului


Iranul pretinde că nu vrea să intre în război cu Israelul pentru cauza Hamas. Ce i-ar fi transmis liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, șefului politic al organizației teroriste. Un expert în Orientul Mijlociu explică abordarea "cu manta" a Teheranului

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, i-ar fi cerut șefului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, și întregii grupări teroriste conduse de el să înceteze apelurile către Iran și Hezbollah de a se alătura războiului împotriva Israelului.

Astfel, Teheranul ar fi decis să se distanțeze de amenințările că va purta un război împotriva Israelului "în numele Hamas", chiar dacă a recunoscut de multe ori că Iranul susține gruparea teroristă palestiniană. Teheranul a oferit ani la rând sprijin militar, tehnic și operațional organizației Hamas. 

Un raport făcut public a dezvăluit că liderul spiritual iranian, Ali Khamenei, i-ar fi transmis lui Haniyeh că țara sa nu va duce un război împotriva Israelului în numele Hamas, Mesajul a fost transmis în timpul unei întâlniri pe care Khamenei și Haniyeh au avut-o la începutul lunii noiembrie. 

"Nu ne-ați avertizat suficient cu privire la acest atac din 7 octombrie și nu intenționăm să intrăm în război cu Israelul pentru voi", i-ar fi spus Khamenei lui Haniyeh în timpul întâlnirii, potrivit unor oficiali iranieni.

Khamenei l-a asigurat însă pe Haniyeh că Iranul va continua să își arate sprijinul politic pentru Hamas, respectiv că țara sa îi va acorda sprijin deplin în diferite moduri, chiar dacă "nu va interveni direct în război".

Profesorul Meir Litvak, expert în Orientul Mijlociu, a spus însă pentru publicația Israel Today că ordinul final pentru orice acțiune va veni întotdeauna de la Khamenei.

"Khamenei detestă Israelul din toată inima și dorește distrugerea lui. De asemenea, nu și-a ascuns marea bucurie pentru ceea ce ni s-a întâmplat. Cu toate acestea, el este precaut. El nu dorește implicarea directă a Iranului și este foarte important pentru el să nu se ajungă la lovituri israeliene în interiorul Iranului. Acesta este motivul pentru care e hotărât și sofisticat în a-și folosi mandatarii - Hezbollah de exemplu - care îi face treaba", a spus Meir Litvak.

"Khamenei a avut o oportunitate pe 7 octombrie, dar are și o viziune istorică, așa că nu se grăbește să distrugă Israelul chiar acum. Viziunea sa ideologică este că sângele Israelului trebuie să fie vărsat, iar țara să fie adusă în pragul prăbușirii, astfel încât să se supună cerințelor Iranului și să nu mai existe ca stat evreiesc", a continuat Meir Litvak. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.