Opozantul rus Ilya Ponomarev, apel din Parlamentul României: ”Trebuie să distrugem putinismul. Asta va duce la sfârșitul războaielor și conflictelor din Ucraina, Israel, Africa de Vest etc”


Opozantul rus Ilya Ponomarev, apel din Parlamentul României: ”Trebuie să distrugem putinismul. Asta va duce la sfârșitul războaielor și conflictelor din Ucraina, Israel, Africa de Vest etc”

Între 14-16 noiembrie, la București, în Parlamentul României, dar și în cadrul Ministerului Apărării Naționale s-a desfășurat Conferința Internațională ,,Reziliența NATO-UE. Îmbunătățirea capacității militare și cooperarea pentru dezvoltarea securității strategice la Marea Neagră”, organizată de către Conflict Prevention and Early Warning Center Bucharest (Centrul de prevenire a conflictelor și avertizare timpurie București).

Conferința a reunit oameni de stat din România, printre care, prim-ministrul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Simona Cojocaru, mai mulți ambasadori străini acreditați în țara noastră, precum și profesori universitari, experți străini din domeniul militar, politic și economic – conferința poate fi vizionată AICI

La Conferință a participat și Ilya Ponomarev, considerat în Ucraina, acolo unde s-a refugiat imediat după ce Rusia lui Putin a anexat ilegal Crimeea, drept opozantul rus al momentului. Și în Occident, Ilya Ponomarev este, de asemenea, considerat ca fiind principalul opozant rus din exil al lui Putin, în special după ce a pus bazele Legiunii militare ,,Libertate Rusiei”, batalion format exclusiv din cetățeni și voluntari ruși care luptă împotriva trupelor putiniste, dar și din foști militari din armata rusă care au întors armele, predându-se și alăturându-se Ucrainei – detalii AICI.  

Amintim că Podul.ro a realizat un interviu exclusiv cu opozantul Ilya Ponomarev – detalii AICI

,,O discuție deschisă privind scenariile de sfârșit de război și schimbările din Rusia și noua arhitectură de securitate în Europa (în România, bineînțeles, cu accentul pe regiunea Mării Negre). Aceasta este prima dintr-o serie de discuții care vor avea loc în SUA, Marea Britanie, Polonia, Republica Cehă și, bineînțeles, în Ucraina. Fără o viziune asupra sfârșitului războiului, acesta nu va veni niciodată. Iar poziția mea și a Congresului Deputaților Poporului (Parlamentul Rusiei în exil) este simplă: nu doar victoria Ucrainei ar însemna eliberarea Rusiei, ci distrugerea putinismului, care înseamnă sfârșitul tuturor războaielor și conflictelor din Ucraina, Israel, Africa de Vest etc”, a scris opozantul Ilya Ponomarev pe pagina sa de Facebook, postând și o imagine din Parlamentul României.  

Simona Cojocaru, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, a precizat următoarele: ,,Dezbaterile publice realizate în colaborare cu mediul academic și organizațiile non-guvernamentale sunt vitale în această perioadă complexă din punct de vedere al securității. Gândirea militară românească ne-a oferit din nou această oportunitate valoroasă. Mă bucur că, alături de renumiți specialiști în domeniu, am avut posibilitatea de a discuta, la aproape doi ani de la izbucnirea conflictului, modul în care războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina a transformat mediul de securitate european, identificând lecțiile învățate până acum și anticipând provocările viitoare”.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.