Ultima aberație venită dinspre președintele turc. Deși țara sa face parte din NATO, Erdogan acuză Occidentul de "idealuri cruciate și imperialiste"


  • ACP
  • Nov 19, 2023 18:46
  • 567
Ultima aberație venită dinspre președintele turc. Deși țara sa face parte din NATO, Erdogan acuză Occidentul de "idealuri cruciate și imperialiste"

Venit după o vizită de o zi în Germania, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut niște declarații absolut aiuritoare, acuzând țările occidentale că lucrează împreună împotriva palestinienilor, inclusiv prin poziția pe care o au față de conflictul în curs din Gaza. 

Conflictul început prin atacurile trupelor Hamas pe 7 octombrie, care au ucis atunci aproximativ 1400 de persoane din Israel și au răpit alte 230, a dus, pe fondul ofensivei ulterioare a Israelului, și la moartea unui număr de aproximativ 11.000 de palestinieni, aproximativ jumătate dintre ei fiind femei și copii.

"Occidentul este împreună legat de idealurile imperialiste cruciate. Din păcate, am fost martor la asta în timpul vizitei mele în Germania. Președintele german reflectă aceeași mentalitate", a spus reporterilor președintele Erdogan, în timpul zborului său de întoarcere din Germania.

Erdogan i-a întâlnit vineri pe cancelarul Olaf Scholz și pe președintele Frank-Walter Steinmeier, cărora le-a spus că Ankarei îi pare rău să vadă că Germania este una dintre țările care s-au abținut de la o rezoluție a Adunării Generale a ONU, rezoluție care a cerut, printre altele, un armistițiu umanitar în Gaza și respingerea oricărei tentative de transfer forțat al populației civile palestiniene. Guvernul german a spus în repetate rânduri că Israelul are dreptul de a se apăra împotriva Hamas și s-a opus solicitărilor de încetare imediata a focului în Gaza.  

ONU a adoptat pe 27 octombrie rezoluția fără caracter obligatoriu printr-un vot care a cuantificat 120 de voturi pentru și 14 împotrivă, dar și 45 de abțineri, Germania, Italia, Marea Britanie și România, fiind printre țările care s-au abținut. Statele Unite, Austria, Cehia și Ungaria au votat împotriva rezoluției. În schimb, Franța, Belgia, Irlanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Elveția au votat în favoarea acestei măsuri, ceea ce arată foarte clar cât de absurdă este acuzația președintelui Erdogan ca Occidentul ar lucra împreună împotriva palestinienilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.