Președintele Poloniei anunță că va sprijini Finlanda în contextul în care Rusia folosește migranții drept armă și împotriva statului finlandez: "Se confruntă cu o situație similară cu cea cu care ne-am confruntat noi din 2021!"


Președintele Poloniei anunță că va sprijini Finlanda în contextul în care Rusia folosește migranții drept armă și împotriva statului finlandez: "Se confruntă cu o situație similară cu cea cu care ne-am confruntat noi din 2021!"

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, i-a transmis omologului său finlandez că situația din prezent a migranților aflați la granița dintre Rusia și Finlanda este similară cu cea care a izbucnit în 2021 la granița dintre Belarus și Polonia.

Finlanda, membră a Uniunii Europene și, din acest an, inclusiv a NATO, a anunțat sâmbătă închiderea a patru puncte de trecere a graniței cu Rusia, în încercarea de a opri fluxul de migranți despre care a subliniat că a fost instigat de Moscova.

În cadrul declarațiilor făcute în urma discuțiilor purtate cu Sauli Niinisto, președintele Duda a precizat că au vorbit, printre altele, despre cooperarea economică, inclusiv dezvoltarea infrastructurii de transport și dezvoltarea energiei nucleare.

"Dar, mai presus de toate, am vorbit despre probleme de securitate", a menționat Duda. 

"Am vorbit despre presiunea migratorie pe care o vedem astăzi la granița ruso-finlandeză, presiune venită în primul rând din Rusia", a continuat președintele polonez. 

"Nu avem nicio îndoială că, astăzi, la granița cu Rusia, Finlanda se confruntă cu o situație similară cu cea cu care ne-am confruntat noi din 2021. Pe scurt, un atac hibrid la granița finlandeză, care este efectuat printr-o împingere a unor grupuri de migranți către această frontieră", a mai releifat Andrzej Duda. 

Duda a spus că situația este foarte dificilă, respectiv una pe care "noi, polonezii de aici, o înțelegem perfect".

În 2021, Guvernul polonez a desfășurat sute de ofițeri de poliție și trupe la granița cu Belarus pe fondul încercărilor repetate ale sutelor de migranți de a trece granița.

Polonia a atras atenția că Belarus și Rusia au creat criza în încercarea de a destabiliza UE.

Dată fiind situația actuală de la granița ruso-finlandeză, Duda a promis că Polonia va sprijini Finlanda. 

"Așa cum l-am asigurat pe președintele Finlandei, ne oferim sprijinul conștientizând pe deplin că Finlanda își apără nu numai propria frontieră, ci și frontiera Uniunii Europene", a reliefat Andrzej Duda. 

Președintele Duda a menționat că Finlanda poate conta atât pe sprijinul politic polonez, cât și pe faptul că Polonia își va împărtăși experiențele acumulate în contextul rezistenței exercitate față de presiunea migratorie venită dinspre Belarus. (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.