Ministrul polonez al Apărării critică ideea unei armate europene: NATO trebuie să fie responsabilă de apărarea UE!


Ministrul polonez al Apărării critică ideea unei armate europene: NATO trebuie să fie responsabilă de apărarea UE!

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a descris potențiala armată europeană drept una "imaginară", subliniind în acest context rolul principal pe care NATO îl exercită în ceea ce privește apărarea europeană.

Błaszczak s-a întâlnit marți cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care, pe drumul de întoarcere de la Kyiv, a efectuat o vizită în satul Wysoka Głogowska, situat în sud-estul Poloniei. 

După întâlnire, ministrul polonez al Apărării a precizat, printre altele, că este important ca statele naționale să fie responsabile de apărare, și nu "o armată europeană imaginară sau transferul de competențe la nivel european". 

"Am constatat că orice competiție între Alianță și UE când vine vorba de securitate reprezintă un lucru foarte rău", a subliniat Błaszczak. 

Błaszczak a continuat spunând că relațiile polono-americane sunt cruciale pentru securitatea Poloniei și pentru securitatea întregului flanc estic al Alianței.

"Putem spune că Polonia este cel mai important aliat al Statelor Unite de pe flancul estic al NATO, după cum o demonstrează faptul că aproximativ 10.000 de soldați americani sunt staționați în Polonia", a zis ministrul polonez. 

Błaszczak a adăugat că, datorită relațiilor polono-americane, armata poloneză este echipată cu arme moderne, precum tancurile Abrams. (sursa: TVP World)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.