Disperarea propagandei Kremlinului: Citate anti-Ucraina atribuite pe rețelele sociale unor personalități precum Cristiano Ronaldo, Lady Gaga sau Shakira. Detaliile ultimei operațiuni desfășurate de serviciile ruse pentru a influența opinia publică din Occident


Disperarea propagandei Kremlinului: Citate anti-Ucraina atribuite pe rețelele sociale unor personalități precum Cristiano Ronaldo, Lady Gaga sau Shakira. Detaliile ultimei operațiuni desfășurate de serviciile ruse pentru a influența opinia publică din Occident

Probabil ați întâlnit deja de mai multe ori pe Facebook, pe X (fosta Twitter) ori pe alte rețelele sociale imagini cu citate anti-Ucraina atribuite unor mari celebrități din sport, muzică, sau orice alt domeniu, de la Cristiano Ronaldo la Quentin Tarantino.  

Imaginile răspândite deseori cu ajutorul reclamelor plătite înfățișează mesaje care îndeamnă la încetarea ajutorului pentru Kyiv, susținând, de exemplu, că sprijinirea Ucrainei este inutilă, de vreme ce Occidentul e acum "mai preocupat" de războiul dintre Israel și Hamas. Cea mai recentă campanie de răspândire a acestor "citate" pe X a început pe 23 noiembrie, în timp ce campania de pe Facebook a început mai devreme – la începutul lunii noiembrie, conform unei analize realizate de Bot Blocker / antibot4navalny.

Citatele false sunt atribuie unui număr mare de vedete, precum 50 Cent,  Angelina Jolie, Ariana Grande, Bella Hadid, Beyonce, Bruno Mars, Bruno Le Maire (ministrul de Finanțe al Franței), Cameron Diaz, Charlie Puth, Cristiano Ronaldo, Dwayne Johnson ("The Rock"), Elton John, Gal Gadot, Gwyneth Paltrow, James Hetfield, Jay Z, Jennifer Lopez, Justin Bieber, Kanye West, Katy Perry, Kim Kardashian, Lady Gaga, Leonardo DiCaprio, Miley Cyrus, Post Malone, Quentin Tarantino, Richard Branson, Rihanna, Selena Gomez, Shakira, Vin Diesel, Will Smith și alții.

Conform publicației The Insider, există o intensificare a activității răspândirii imaginilor cu citate false publicate de conturi care au mai difuzat anterior postări ale unei rețelei de boți pro-Kremlin intitulată Doppelgänger / RRN. În spatele acestei campanii de spam sunt companiile IT ruse Agenția Națională pentru Tehnologii și Agenția pentru Design Social (Агентство Социального Проектирования), care se află sub sancțiunile UE.  

Proprietarul final al Agenției Naționale este Rostec – conglomeratul rusesc de apărare deținut de stat condus de fostul agent KGB Serghei Chemezov, un prieten apropiat al lui Vladimir Putin.  

De asemenea, pe rețelele sociale a fost promovat și site-ul web EuroBRICS, care are legături dovedite către Centrul de Servicii Speciale al Informației Militare Ruse (Unitatea Militară Nr. 54777), descris ca fiind responsabil "pentru operațiuni psihologice". (sursa: AICI)

Operațiuni psihologice precum aceasta acaparează, din păcate, o mulțime utilizatori ai rețelelor sociale inclusiv la noi în țară. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.