Un deputat polonez din cadrul KO oferă asigurări Kyivului că sprijinul pentru Ucraina se va intensifica în cazul schimbării formulei guvernamentale la Varșovia


Un deputat polonez din cadrul KO oferă asigurări Kyivului că sprijinul pentru Ucraina se va intensifica în cazul schimbării formulei guvernamentale la Varșovia

În contextul în care actualele partide de opoziție din Polonia speră să formeze un nou Guvern în urma alegerilor parlamentare din luna octombrie, un înalt membru al grupării centriste Coaliția Civică (KO) a declarat că țara sa, în cazul în care va fi învestită o nouă formulă guvernamentală, își va intensifica sprijinul pentru Ucraina.

Pawel Kowal, președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a noului Parlament polonez și deputat KO, s-a aflat sâmbătă în capitala Ucrainei pentru a participa la Ziua comemorării victimelor Marii Foamete (Holodomor) din 1932-1933

Oferind declarații pentru PAP, Kowal a precizat că în discuțiile pe care le va purta cu politicienii ucraineni îi va asigura că Ucraina rămâne un partener important pentru Polonia și "că angajamentul polonez de a sprijini societatea ucraineană și Ucraina per ansamblu nu a încetat și nu va înceta". 

"Vreau să transmit un semnal oamenilor-cheie din Ucraina că politica noastră estică nu numai că va rămâne neschimbată, ci va fi mai intensă atât ca sprijin, cât și în ceea ce privește rezolvarea problemelor dificile", a declarat Pawel Kowal. 

Kowal a mai spus că noua majoritate parlamentară intenționează să încurajeze Occidentul să susțină Ucraina și să-și mențină atenția asupra a ceea ce se întâmplă în țara invadată de hoardele ruse. 

"Ne bucurăm că negocierile privind extinderea Uniunii Europene vor începe în curând, iar Ucraina și Moldova vor fi printre țările care, sper, vor începe aceste negocieri, iar Georgia va putea primi statutul de candidat", a adăugat deputatul polonez. 

KO și-a confirmat recent disponibilitatea de a forma un guvern de coaliție cu alte două grupări de opoziție, a Treia Cale și Noua Stânga. Concretizarea unei astfel de formule devine o posibilitate tot mai mare în Polonia, deoarece Lege și Justiție (PiS), partidul de guvernământ, nu dispune de sprijinul necesar pentru a-și continua mandatul. (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.