Budapesta începe să se înarmeze: "Plătim un preț mare pentru că ne complăcem ca Frumoasa Adormită într-un vis plin de culoare!". Guvernul maghiar are în plan ca până în 2030 Ungaria să dispună de "o forță militară dedicată, bine pregătită și echipată cu tehnologie de ultimă oră"


Budapesta începe să se înarmeze: "Plătim un preț mare pentru că ne complăcem ca Frumoasa Adormită într-un vis plin de culoare!". Guvernul maghiar are în plan ca până în 2030 Ungaria să dispună de "o forță militară dedicată, bine pregătită și echipată cu tehnologie de ultimă oră"

Ministrul maghiar al Apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, a declarat că Guvernul de la Budapesta tratează problema apărării naționale drept o problemă națională prioritară, adăugând că acum oferă resursele necesare modernizării cuprinzătoare a Forțelor de Apărare Ungare, chiar și în condițiile persistenței marilor provocări economice externe.  

Vorbind pentru revista maghiară din domeniul apărării, Honvedelem.hu, ministrul Szalay-Bobrovniczky a explicat că întrebarea privind capacitățile forțelor de apărare maghiare nu este dacă Ungaria se poate apăra, ci cu ce sacrificiu poate face acest lucru.  

"O pace durabilă într-o lume fără conflicte și fricțiuni este o iluzie și plătim un preț mare pentru că ne complăcem ca Frumoasa Adormită într-un vis plin de culoare - al păcii eterne în Europa. Totuși, Ungaria s-a trezit în timp din somnul său lung și plăcut și a început să își adune puterea de a trăi în pace și liniște. Nu există, însă, nicio îndoială că din 2010 ne-am confruntat cu mult mai multe crize și conflicte decât înainte", a mai spus ministrul.  

Înaltul oficial maghiar a criticat voalat alianța NATO, din care face parte și tara sa, exprimându-și opinia că sistemul instituțional care a apărut în timpul Războiului Rece ar fi acum catalizatorul pentru o parte dintre conflictele care apar în lumea post-Război Rece. În același timp, a mai spus el, speranțele și promisiunile erau că, odată cu sfârșitul Războiului Rece, instituțiile Războiului Rece vor putea garanta pacea de durată. 

"Ceea ce nu evoluează, declină. Acesta este sentimentul meu despre sistemul internațional care oferă cadrul lumii noastre", a zis Kristóf Szalay-Bobrovniczky. 

După ce atotputernicia globalizării a devenit viziunea generală, acum ne confruntăm cu consecințele ei negative, cu dezavantajele globalizării, a adăugat Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Ministrul a spus că în aceste condiții vrea că până în 2030 Ungaria să aibă o forță militară dedicată, bine pregătită și echipată cu tehnologie de ultimă oră, adăugând totodată că dorește ca țara sa să devină un jucător-cheie în industria de apărare din regiune.  

În ceea ce privește războiul din Ucraina, ministrul a reafirmat linia cunoscută a Budapestei, spunând că un război prelungit în Ucraina ar fi distructiv pentru securitatea și stabilitatea Europei și doar încetarea imediată a focului și începerea imediată a negocierilor de pace pot oferi o cale de ieșire din conflict. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.