Vasile Bănescu, mesaj dur pentru impostorii credinței care își umplu pereții de icoane și se afișează public drept mari evlavioși: „Credința” surogat în efectul magic protector al sacrului la umbra căruia se poate profana în voie


Vasile Bănescu, mesaj dur pentru impostorii credinței care își umplu pereții de icoane și se afișează public drept mari evlavioși: „Credința” surogat în efectul magic protector al sacrului la umbra căruia se poate profana în voie

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, - cunoscut mai nou și pentru o serie de mesaje publice tranșante în privința ostentației cu care anumite persoane publice afișează o religiozitate atent studiată, de care se servesc, cel mai adesea, pentru a induce opiniei publice ideea unui creștin devotat, puternic ancorată în spiritul credinței (care consideră păcat nu doar faptele reprobabile, ci chiar și tentația de a le comite) – critică, într-un comentariu pe Facebook, excesul de icoane cu care sunt ornate ceea ce dânsul numește „spații ale imposturii”.

„Birouri tapetate strident cu icoane. Iconostase improvizate ostentativ în spații ale imposturii, uneltirii, mimării credinței contrazise flagrant de fapte.

„Credința” surogat în efectul magic protector al sacrului la umbra căruia se poate profana în voie. 

„Credința” idolatră și absurdă că forma atrage automat fondul, că formalismul are legătură cu creștinismul, că apucătura e tradiție dinamică și Ortodoxia ieftin ortodoxism mustind de populism.

Singura legătură cu „cele nevăzute” - a te face nevăzut la momentul potrivit.

Desigur, credința și creștinismul, ca și Viața, sunt în altă parte. 

„Partea cea bună” pe care ar trebui să o alegem, în cunoștință de cauză, toți”, scrie Bănescu, trimiterea lui find mai ales către politicienii care comit grave fapte de corupție, dar au birourile și casele încărcate de icoane în preajma cărora se fotografiază adesea ca și cum obiectele de cult ar depune un soi de mărturie pentru probitatea morală a acestor impostori. 

Reamintim recenta disputa publicată avută de Vasile Bănescu cu soții Gabriela Firea și Florentin Pandele, în contextul azilurilor groazei, cei doi fiind, de asemenea, renumiți pentru religiozitatea ostentativă pe care o afișează public. 

Mai jos o serie de politicieni, condamnați definitiv sau fără fapte penale în palmares, dar care nu se sfiesc să se afișeze ostentativ drept mari evlavioși pentru ridicarea scorului electoral:

gabriela firea1
Gabriela Firea
chereches01
Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv pentru fapte de corupție
ionel arsene01
Ionel Arsene, condamnat definitiv pentru fapte de corupție
george simion2
George Simion
marcel ciolau1
Marcel CIolacu, prietenul foarte bun al infractorului Cătălin Cherecheș, dar și al lui Liviu Dragnea
„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.