Forțele ruse pretind că, în pofida condițiilor meteorologice neprielnice, au reușit să avanseze după ce și-au intensificat atacurile în zona Avdiivka


Forțele ruse pretind că, în pofida condițiilor meteorologice neprielnice, au reușit să avanseze după ce și-au intensificat atacurile în zona Avdiivka

Forțele ruse pretind că au înaintat în ultimele zile în jurul orașului Avdiivka, în pofida faptului că au înregistrat pierderi semnificative, iar condițiile meteorologice au fost neprielnice. 

De la începutul lunii octombrie, forțele ruse și-au intensificat atacurile și au făcut noi progrese mici în încercarea lor de a înconjura Avdiivka, deplasând linia frontului cu 2 km, însă Ucraina deține în continuare controlul unui coridor de teritoriu de aproximativ 7 km lățime, prin care continuă să aprovizioneze orașul. 

Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins peste 30 de atacuri rusești la est de Novobakhmutivka (13 km nord-vest de Avdiivka); la nord-est de Berdychiv (7 km nord-vest de Avdiivka); la sud de Novokalynove (12 km nord de Avdiivka); la Tonenke (7 km vest de Avdiivka); lângă Stepove (3 km nord de Avdiivka); la Pivnichne (6 km vest de Avdiivka) și la Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka).  

Colonelul Oleksandr Shtupun, purtător de cuvânt al Grupului Operațional Strategic Tavria, a declarat că trupele rusești avansează în șase zone din apropierea Avdiivka, atacând coordonat în grupuri de 10-20 de persoane. În apropierea Uzinei de Cocs din nord-estul orașului și în zona industrială de la sud-estul orașului se dau lupte grele, conform celor spuse de Shtupun.  

Chiar și în condiții de ninsoare și vizibilitate redusă, trupele ruse ar fi capturat întreaga zonă industrială la sud-est de Avdiivka și au ajuns la periferia de sud-est a Avdiivka, conform surselor ruse. Shtupun a adăugat că, din cauza condițiilor meteorologice, trupele rusești de pe frontul Tavriia (de la Avdiivka până în partea de vest a Oblastului Zaporizhia) au redus utilizarea artileriei de o dată și jumătate și a dronelor de șase ori, dar continuă să folosească intens aviația pe frontul Avdiivka. Pentru capturarea zonei industriale revendicate de trupele ruse au fost responsabile elemente ale Companiei Militare Private Redut, afiliată Ministerului Apărării, conform surselor ruse. Bloggerii militari ruși susțin chiar că trupele invadatoare au reușit o înaintare nedeterminată în apropiere de Kruta Balka (5 km est de Avdiivka) și de Fabrica Coca Cola din Avdiika, dar Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite nu are o confirmare vizuală a acestor declarații.

În același timp, pe frontul din Herson, zăpada abundentă și vântul au redus mult posibilitatea recunoașterii aeriene și corectarea artileriei, ceea ce a ajutat trupele ucrainene să-și consolideze pozițiile pe malul de est al Niprului. (sursa: AICI)

Sursa foto deschidere: Yasuyoshi Chiba / AFP

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.