Cine este Elvira Nabiullina din Bașcortostan, femeia care menține pe linia de plutire mașinăria de război a lui Vladimir Putin


Cine este Elvira Nabiullina din Bașcortostan, femeia care menține pe linia de plutire mașinăria de război a lui Vladimir Putin

Politico a publicat clasamentul anual al celor mai influente, dar și controversate personalități ale Europei, considerând că, în 2024, Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European, reîntors la politica din țara natală unde are șanse importante să ajungă premier, ar putea fi europeanul cel mai relevant. 

În afară de locul întâi cu coroniță care i-a revenit, așadar, lui Tusk, Politico a împărțit în trei categorii personalitățile europene relevante: „oameni de acțiune”, disruptivii (politicieni controversați, explozivi în sens rău) și visătorii.

Primele locuri la fiecare categorie sunt ocupate după cum urmează:.

Oamenii acțiune:

Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene

Emmanuel Macron, președintele Franței

Andrei Yermak, șeful de cabinet al președintelui Ucrainei

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei

Maros Sefcovici, comisar european slovac

Marine Le Pen, lidera extremei drepte din Franța (Politico apreciază că are șansă să ajungă la președinția Franței)

Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene

Keir Starmer, politician britanic, președinte al Partidului Laburist

Disruptivii (controversații):

Elvira Nabiullina, guvernator al Băncii Centrale a Rusiei (detalii ample mai jos)

Charles Puigdemont, politician spaniol, susținător al independenței Cataloniei

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei

Annalena Baerbok, ministru de Externe al Germaniei

Manferd Weber, politician german, președinte PPE

Tom van Grieken, politician belgian, susținător al independenței Flandrei

Jovita Neliupsiene, diplomat lituanian

Bidzina Ivanishvili, oligarh, politician, cel mai bogat om din Georgia, principalul artizan al orientării actuale a Georgiei spre Rusia (în ciuda opoziției vehemente a societății civile), mai ales în contextul invaziei din Ucraina

Visătorii:

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Alexei Navalnîi, opozant rus

Gerald Darmanin, politician francez

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European

Mary Lou McDonald, președinte Sinn Fein

Petr Pavel, președintele Cehiei

Thomas Bach, președinte al Comitetului Internațional Olimpic

Nigel Farage, politician britanic, unul dintre artizanii Brexitului

Jenni Hermoso, jucătoare de fotbal din Spania aflată în centrul unui scandal după ce a fost sărutată cu forța de fostul președinte al Federației Spaniole de Fotbal. 

Cea mai interesantă figură a acestui clasament și de departe cea mai puțin cunoscută opiniei publice este Elvira Nabiullina, tehnocrat rus de top despre care Politico susține că „menține în funcțiune mașinăria de război a președintelui rus Vladimir Putin”. 

Este o economistă în vârstă de 60 de ani, actuala guvernatoare a Băncii Centrale a Rusiei și colaboratoare de cursă lungă a tiranului de la Kremlin. Este, de asemenea, membră a partidului (unic, de altfel) Rusia Unită a lui Vladimir Putin și este căsătorită cu un coleg de facultate, de asemenea, economist.

În deceniul în care s-a aflat la cârma BC a Rusiei, politicile monetare radicale ale Nabiullinei au salvat în mod repetat rubla și au menținut economia țării pe linia de plutire. În acest proces, bancherul lui Putin, considerat cândva o influentă mediatoare, iar acum suporterul tăcut al liderului rus, a reușit să evite efectele unor sancțiuni occidentale fără precedent menite să secătuiască visteria Kremlinului, prelungind astfel războiul din Ucraina.

Ascensiunea lui Nabiullina a fost una atipică - este fiica unor muncitori de etnie tătară din Ufa, un oraș din Republica rusă Bașcortostan sau Bașchiria, aflat la peste 1.000 de kilometri de Moscova. Dar, în ciuda originilor sale umile, ea a devenit prima femeie aflată la conducerea unei bănci centrale dintr- o țară din G8. A salvat în mod faimos economia rusă în 2014, după ce Putin a anexat Crimeea ucraineană, crescând abil ratele dobânzilor și introducând reforme. În condițiile în care rubla se prăbușea și inflația creștea vertiginos, intervențiile Nabiullinei, care au permis, de asemenea, Rusiei să își dezvolte propriul sistem de plăți, să închidă sute de bănci șubrede și, în cele din urmă, să acumuleze rezerve uriașe, i-au adus admirația omologilor săi internaționali. A fost considerată drept guvernatorul băncii centrale al anului de către Euromoney în 2015 și a primit aceeași distincție din partea The Banker în 2017. În 2018, Christine Lagarde, pe atunci șefă a Fondului Monetar Internațional, a ridicat-o în slăvi pe Nabiullina spunând despre ea că ar putea face "banca centrală să cânte" (după ce a vorbit în termeni lirici despre dragostea lor comună pentru operă).

Inspirată probabil de fostul secretar de stat american Madeleine Albright, care de-a lungul carierei diplomatice a purtat celebrele broșe și insigne pentru a-și exprima public opiniile și stările de spirit, Nabiullina a încercat și ea să transmită mesaje codificate lumii prin propriile alegeri vestimentare. Mulți experți au interpretat ținuta ei funebră, complet neagră, în urma invaziei lui Putin în Ucraina din 2022, ca pe un indiciu subtil al unei nemulțumiri interioare. Presupusa ei dezaprobare s-a redus însă la atât, nefiind remarcate și alte semnale în acest sens. 

Foto jos: O broșă în formă de pasăre migratoare ar fi simbolizat sosirea iernii și înghețarea dobânzii-cheie, iar o broșă sub forma literei V a însemnat o redresare economică în curs.

Vestul care a manifestat cândva admirație pentru economista rusă de 60 de ani are astăzi doar frustrare și revoltă față de rolul ei în facilitarea morții și distrugerii în masă. În timp ce Occidentul a încercat să elimine Rusia de pe piețele financiare mondiale și să îi blocheze accesul la banii și la tehnologia de care are nevoie pentru invazia sa brutală, Nabiullina a reușit să pareze multe dintre lovituri, deschizând noi robinete pentru cheltuieli și stabilizând economia. 

Deocamdată, tacticile economistei din Bașcortostan funcționează: FMI a estimat recent că economia Rusiei va crește cu 2,2% în acest an, în condițiile în care, în februarie anul trecut prognoza era mult mai modestă, de doar 0,7%. 

Aceste tipuri de rezultate i-au determinat pe critici să o compare pe Nabiullina cu Albert Speer, ministrul pentru armament și producție de război al lui Adolf Hitler, și cu Adolf Eichmann, care a reușit perfecționarea sistemul feroviar cu ajutorul căruia milioane de evrei au fost transportați spre moarte.

Anul viitor îi va aduce însă noi provocări lui Nabiullina, în timp ce Rusia continuă să se confrunte cu costurile tot mai mari ale războiului său de durată: sancțiuni tot mai dureroase, un exod de creiere, volatilitatea piețelor de mărfuri, o rublă șubredă și o inflație în spirală. În calitate de soldat loial al lui Putin, ea va trebui să mențină economia pe profit, să consolideze sistemul bancar și să umple vistieria Kremlinului. Există însă semne de nemulțumire cu privire la politicile Nabiullinei: economista a atras critici tot mai dure din partea unor persoane din cercul intim al lui Putin și din partea comentatorilor ruși, care au lansat deja lovituri în direcția ei în legătură cu presupusul său eșec de a menține inflația la un nivel scăzut și rubla la un nivel ridicat. Întrebarea este dacă este vorba despre o mișcare menită să devieze vina pentru problemele Rusiei către altcineva decât Putin sau un semnal că Nabiullina are zilele numărate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.