Viktor Orban, recital putinist de 1 decembrie. De ce nu susține Ungaria integrarea Ucrainei în UE


Viktor Orban, recital putinist de 1 decembrie. De ce nu susține Ungaria integrarea Ucrainei în UE

Într-un interviu pentru postul maghiar Radio Kossuth, deferit publicității la 1 decembrie, premierul maghiar Viktor Orbán a vorbit despre motivele pentru care nu e de acord cu admiterea candidaturii Ucrainei pentru Uniunea Europeană, în același timp reluând cu exactitate cele mai notorii și mai nocive narațiuni ale propagandei ruse.

Premierul a apreciat, printre altele, că străinii ar încearcă să influențeze deciziile țărilor de dimensiunea Ungariei, insistând că „americanii, de exemplu, încearcă să ne împingă în războiul ucrainean chiar acum”

În ce mod se întâmplă acest fapt, nu a explicat, dar a adăugat că interesele de lobby economic tind de asemenea să joace un rol important, iar în timpul campaniilor electorale s-ar fi făcut încercări de a influența oamenii să nu aleagă un guvern naționalist – detalii AICI

Așa s-ar fi întâmplat, conform premierului, la ultimele alegeri parlamentare din Ungaria, când stânga a fost susținută cu bani din Occident, Bruxelles și Washington. 

„Dacă am fi folosit banii pe care i-am dat Ucrainei pentru dezvoltarea europeană, economiile europene ar fi fost mai bine”, a mai spus Orban, adăugând că poziția să rămâne neschimbată: în loc de război, este nevoie de o încetare a focului. 

Nu ar mai trebui cheltuiți banii europeni pentru război, ci pentru o încetare a focului, a explicat el, servind banalități și imposibilități pe bandă rulantă. Altfel spus, ar trebui ca teritoriile ocupate să rămână Rusiei, pentru că asta ar însemna încetarea focului acum. 

„În ultimii 20 până la 30 de ani, Ungaria a devenit parte a lumii occidentale după ce s-a desprins de blocul sovietic”, a fost de părere Viktor Orbán. 

"Majoritatea eforturilor diplomației maghiare au servit acestui scop. Dar suntem dincolo de asta, locul nostru este clar. Acum trebuie să aplicăm o abordare fundamental economică și să facem comerț cu fiecare țară din lume, pentru că piața noastră este mică”, a adăugat premierul Ungariei. 

Potrivit acestuia, piața companiilor maghiare trebuie să fie întreaga lume. 

„În prezent, cea mai dezvoltată parte a lumii se află în Est, iar deciziile trebuie luate pe baza asta”, a mai spus, dând de înțeles că nu vede nicio problemă în menținerea relațiilor economice cu Rusia. Din contră.

 "Încerc să extind spațiul economic pentru operatorii maghiari", a precizat Viktor Orbán – detalii AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.