Secretarul general al NATO avertizează că trebuie să fim pregătiți să auzim ”vești proaste” de pe frontul din Ucraina. Avertismentul lui Jens Stoltenberg


Secretarul general al NATO avertizează că trebuie să fim pregătiți să auzim ”vești proaste” de pe frontul din Ucraina. Avertismentul lui Jens Stoltenberg

NATO ar trebui să fie pregătită și pentru vești proaste de pe frontul ucrainean, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu transmis de televiziunea de stat ARD din Germania. 

Stoltenberg a lansat acest avertisment ca răspuns la întrebarea dacă el consideră că situația se va înrăutăți pentru Ucraina în viitor, după ce s-a văzut eșecul contraofensivei forțelor ucrainene. 

„De asemenea, ar trebui să fim pregătiți pentru vești proaste”, a răspuns el. 

"Războaiele se dezvoltă în etape. Dar trebuie să sprijinim Ucraina atât în vremuri bune, cât și în cele rele", a adăugat.

El a precizat că Occidentul trebuie să stimuleze producția de muniție, ca răspuns la „situația critică” actuală, când livrările de muniție și echipamente militare occidentale sunt mult întârziate, în condițiile în care acestea sunt vitale pentru capacitatea de apărare a Ucrainei. De exemplu, rachetele de croazieră occidentale și-au demonstrat foarte clar eficiența, limitând drastic posibilitatea de luptă a flotei ruse de la Marea Neagră și provocând pagube adânci pe teritoriul Rusiei. 

„Una dintre problemele pe care ar trebui să le abordăm este fragmentarea industriei europene de apărare”, a mai spus Stoltenberg, cerându-le membrilor NATO să crească producția de muniție și deplângând starea fragmentată a industriei de apărare a Europei. 

„Nu suntem capabili să lucrăm împreună atât de strâns pe cât ar trebui”, a punctat el, îndemnând guvernele să privească dincolo de interesele lor naționale și să vadă imaginea de ansamblu. 

„Cu cât sprijinim mai mult Ucraina, cu atât războiul se vă încheia mai repede”, a mai spus Stoltenberg. 

Comentariile sale vin pe măsură ce Rusia își mărește numărul de soldați cu 170.000, la un total de 1,3 milioane, după ce dictatorul rus Vladimir Puțin a semnat vineri un decret în acest sens. 

”O victorie a Rusiei nu ar fi doar o tragedie pentru Ucraina, dar ar reprezenta și un pericol pentru restul aliaților”, a concluzionat Stoltenberg – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.