Câteva lucruri esențiale despre Sf. Nicolae


Câteva lucruri esențiale despre Sf. Nicolae

Scriitorul, traducătorul și teologul Cristian Bădiliță punctează, pe Facebook, o serie de aspecte esențiale despre Sfântul Nicolae, pe care le prezentăm în cele ce urmează: 

”1) Numele e o combinație de substantive grecești: nike, victorie, biruință; laos, popor. Nicolae înseamnă așadar „biruința poporului”. 

2) Cel mai îndrăgit Nicolae (15 martie 270 - 6 decembrie 343) a fost episcop al Mirei, localitate din Asia Mică, pe teritoriul Turciei actuale. Dispunem de hagiografii, dar, istoric vorbind, nu se știe mai nimic despre el.

3) Hagiografiile îl prezintă ca un episcop generos, sufletist. A salvat trei fete de la prostituție aruncîndu-le, 3 nopți la rînd, pe fereastră, cîte o pungă de bani. Tatăl lor a putut astfel să le asigure o dotă și să le mărite. A potolit o furtună pe mare salvînd viețile unor marinari. A înviat trei copii care fuseseră uciși de un măcelar pentru a le vinde carnea (într-o perioadă de foamete). Toate aceste miracole au făcut din Sf Nicolae patronul copiilor, al marinarilor, al prostituatelor și al negustorilor. Dar, mai presus de toate, Nicolae a rămas „sfîntul care aduce daruri”. Participarea la Sinodul de la Niceea nu e atestată documentar. 

4) Moaștele se află în Biserica San Nicola din Bari (Italia). Acolo au fost transferate cînd turcii musulmani au ocupat Mira.

5) După renunțarea la cultul sfinților de către protestanți, Sf Nicolae... a emigrat în America. Protestanții olandezi nu au vrut să renunțe la Sinterklaas al lor (Sfîntul Nicolae în neerlandeză). Ulterior numele a devenit Santa Claus american, adică, Moș Crăciun.

La mulți ani celor care poartă (sfîntă responsabilitate!) numele Nicolae, Niculae, Nicoleta, Colette etc”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.