Polonia transmite că Israelul blochează evacuarea unor cetățeni polonezi din Fâșia Gaza


Polonia transmite că Israelul blochează evacuarea unor cetățeni polonezi din Fâșia Gaza

Israelul își exercită dreptul de a bloca ieșirea anumitor persoane din Fâșia Gaza, ceea ce împiedică eforturile Poloniei de a-și evacua cetățenii din respectiva zonă, a declarat joi viceministrul polonez de Externe, Pawel Jablonski. 

La mijlocul lunii noiembrie, Polonia a evacuat 18 dintre cetățenii săi aflați în Fâșia Gaza. Potrivit șefului Biroului de Securitate Națională, Jacek Siewiera, până la 25 de cetățeni polonezi s-ar putea afla în continuare în Gaza, dintre care unul, Alex Danzig, ar fi ținut ostatic de teroriștii Hamas.

Pawel Jablonski a declarat într-o conferință de presă că, în unele cazuri individuale, Varșovia nu a primit consimțământul pentru plecarea acestora din Fâșia Gaza. 

Jablonski a explicat că, "în toate cazurile în care nu s-a ajuns la o finalitate, au fost decizii luate de partea israeliană".

"Israelul are o posibilitate de 100% de a bloca aceste călătorii în cazul anumitor persoane, iar, în anumite cazuri individuale, avem o astfel de situație, în care nu am primit acel consimțământ, pentru că israelienii nu l-au acordat", a zis Jablonski. .

El a continuat explicând că acele persoane care au primit permisiunea de a pleca au avut posibilitatea de a fi evacuate, însă nu toți au folosit-o. Întrebat câți cetățeni polonezi au rămas în Gaza, Jablonski a refuzat să răspundă pentru a le proteja confidențialitatea.

Jablonski a mai declarat că multe alte țări se confruntă cu o situație similară.

"Cetățenii multor alte state au rămas tot timpul în Fâșia Gaza. Nu toți au primit permisiunea evacuării", a precizat Jablonski. 

Viceministrul de Externe a oferit asigurări că eforturile diplomatice continuă pentru evacuarea polonezilor rămași în Fâșia Gaza. 

"Vorbim cu israelienii, suntem în contact cu autoritățile diplomatice și consulare, precum și cu instituțiile de securitate, pentru a duce la finalitate această situație în mod eficient acolo unde este posibil", a menționat Jablonski, adăugând că eforturile diplomatice în acest scop au debutat pe 9 octombrie. (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.