VIDEO. Sute de teroriști Hamas au depus armele și s-au predat după ce au fost încercuiți de forțele israeliene. Crucea Roșie se declară revoltată de imaginile cu prizonieri în chiloți / Cum a fugit Yahya Sinwar, liderul Hamas, din nordul Fâșiei Gaza


VIDEO. Sute de teroriști Hamas au depus armele și s-au predat după ce au fost încercuiți de forțele israeliene. Crucea Roșie se declară revoltată de imaginile cu prizonieri în chiloți / Cum a fugit Yahya Sinwar, liderul Hamas, din nordul Fâșiei Gaza

În rețelele de socializare au apărut imagini noi cu teroriști Hamas care s-ar fi predat, sâmbătă, după ce, în timpul înfruntărilor, au fost încercuiți de unități blindate și de infanterie mecanizată ale Forțelor Armate Israeliene (IDF).

Numărul lor era estimat la aproximativ 100, iar potrivit publicației The Times of Israel fotografiile și filmările cu teroriștii prizonieri în lenjerie intimă reprezintă, de fapt, o scurgere către canalele de social media, acestea nefiind date publicității de către surse oficiale.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a confirmat însă că imaginile sunt autentice și că operațiunile s-au produs în nordul Fâșiei Gaza, precizând că prizonierii au dezvăluit informații importante despre funcționarea grupării teroriste în contextul ofensivei terestre israeliene.

„În Shejaiya și Jabaliya, teroriștii care au renunța să mai lupte au predat arme și echipamente", a spus Hagari în declarația care confirmă „scurgerile” din rețelele de socializare.

„Din interogarea teroriștilor prizonieri au reieșit următoarele informații: situația lupătorilor din teren este dificilă, iar conducerea Hamas, controlată de [Yahya] Sinwar, neagă realitatea, deși este la curent cu detaliile", a mai spus Hagari.

Hagari a spus că în rândul capturaților există „un sentiment larg răspândit că liderilor Hamas din subteran nu le pasă de civili din Gaza care se află la suprafață".

Tot sâmbătă, televiziunea publică israeliană Kan a prezentat un raport, pe „surse”, potrivit căruia liderul Hamas Yahya Sinwar ar fi fugit din nordul Fâșiei Gaza la începutul războiului, ascunzându-se într-un convoi umanitar care se îndrepta spre sud.

Citând un oficial israelian familiarizat cu detaliile, relatarea televiziunii Kan susținea că Sinwar a scăpat din orașul Gaza și s-a îndreptat spre sudul orașului Khan Younis din Gaza într-un vehicul care i-a oferit „acoperire umanitară". Detalii mai precise despre vehicul nu au fost date publicității. Este posibil ca Sinwar să se afle încă la Khan Younis sau, mai degrabă, într-unul dintre tunelurile de sub oraș.

Potrivit The Guardian, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și-a manifestat public îngrijorarea cu privire la imaginile cu palestinienii în lenjerie intimă cu „care defilează armata israeliană în Gaza”, adăugând că toți prizonierii trebuie să fie tratați în conformitate cu dreptul umanitar internațional.

„Subliniem cu tărie importanța tratării tuturor celor reținuți cu umanitate și demnitate, în conformitate cu dreptul umanitar internațional", a declarat Jessica Moussan, purtător de cuvânt al CICR, într-un comunicat.

Videoclipurile și fotografiile, care au fost distribuite pe rețelele de socializare încă de joi seara, arată zeci de bărbați, unii legați și legați la ochi, dezbrăcați până la lenjeria intimă în mai multe locuri publice. 

În cele atașate acestui text și care au fost publicate pe Twitter apare în prim plan un bărbat înarmat despre care mai mulți utilizatori (israelieni) afirmă că ar fi participat la atacul din 7 octombrie asupra Israelului, când peste o mie de civili au fost masacrați.

The Guardian scrie că printre bărbații capturați s-au aflat civili, unul dintre aceștia fiind chiar jurnalist.

Publicația britanică evită însă să precizeze că mai mulți jurnaliști palestinieni, unii colaboratori de cursă lungă ai unor agenții de presă internaționale de prestigiu, au participat la atacul din 7 octombrie, alături de teroriștii Hamas. PODUL a scris AICI despre jurnaliștii palestinienii (cel puțin unul dintre ei avea o grenadă în mână într-o filmare, gonind cu motocicleta spre așezările israeliene și zbierând binecunoscutele îndemnuri de luptă teroriste).

Hani Almadhoun, colaborator al unei organizații de caritate din SUA care colectează fonduri pentru agenția de ajutorare a Palestinei a ONU, UNRWA, a declarat că mai multe rude de-ale sale au fost reținute, recunoscându-le în unele din imaginile publicate pe internet (este vorba despre imagini publicate anterior celor atașate prezentului text, n.red.), precizând însă că cei patru membrii ai familiei sale au fost apoi eliberați după ce anchetatorii IDF s-au lămurit că nu aveau legături cu grupările teroriste.

Publicația Al-Araby Al-Jadeed (Noul arab) a declarat că printre prizonieri se afla și corespondentul său Diaa al-Kahlout. Într-o declarație, organizația media a precizat că Kahlout a fost reținut împreună cu frații săi, rude și alți civili pe o strada din nordul F. Gaza, iar apoi „au fost forțați să se dezbrace, percheziționați și umiliți înainte de a fi duși într-o locație necunoscută".

Comitetul pentru protecția jurnaliștilor a cerut eliberarea sa, în timp ce Husam Zomlot, șeful misiunii palestiniene la Londra, a declarat pe X (Twitter) că imaginile evocă "unele dintre cele mai întunecate momente din istoria omenirii".

Hanan Ashrawi, un politician palestinian, a opinat pe Twitter că incidentul este „o încercare flagrantă de umilire și degradare a bărbaților palestinieni ... dezbrăcați și expuși ca niște trofee de război".

Armata israeliană a explicat că dezbrăcarea presupușilor teroriști a fost necesară pentru a se asigura că nu au dispozitive explozive asupra lor.

VIDEO de mai jos conțin imaginile care au apărut zilele acestea cu prizonieri din Gaza în lenjerie intimă și care au determinat o reacție furibundă mai ales din partea CNN care a catalogat ipostazele cu presupuși teroriști dezbrăcați și legați la ochi drept „dezgustătoare” și „revoltătoare”







„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.