Putinistul Viktor Orban e la Washington, unde încearcă să facă cel mai mare serviciu posibil Rusiei: se căznește să-i convingă pe conservatorii americani să blocheze definitiv ajutoarele militare pentru Ucraina


Putinistul Viktor Orban e la Washington, unde încearcă să facă cel mai mare serviciu posibil Rusiei: se căznește să-i convingă pe conservatorii americani să blocheze definitiv ajutoarele militare pentru Ucraina

Luni începe la Washington o întâlnire a premierului Viktor Orban, însoțit de o serie de oficiali maghiari, cu mai mulți membri republicani ai Congresului american și alți membri ai fundației conservatoare Heritage, pentru a-i convinge pe aceștia să susțină încetarea sprijinului militar al Statelor Unite pentru Ucraina. 

„Întâlnirea va avea loc pe fondul dezbaterii tensionate de la Washington cu privire la viitorul Ucrainei. Săptămâna trecută Casa Albă a avertizat că, fără acțiunea Congresului, banii pentru cumpărarea mai multor arme și echipamente pentru Kiev se vor epuiza până la sfârșitul anului”, a titrat The Guardian. 

De notat și că republicanii din Senat au blocat deja un proiect de lege privind cheltuielile de urgență pentru finanțarea războiului din Ucraina.

O sursă diplomatică apropiată ambasadei Ungariei a declarat pentru The Guardian: „Orbán este încrezător că ajutorul Ucrainei nu va trece în Congres. De aceea încearcă să blocheze și asistența UE”

Orbán a mai cerut, săptămâna trecută, Consiliului European, ca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană să fie eliminată de pe agenda din decembrie a instituției europene și a postat pe X, platforma cunoscută anterior ca Twitter următoarele: ”Este clar că propunerea Comisiei Europene privind aderarea Ucrainei la UE este nefondată și prost pregătită”

Așadar, vizita lui Orbán în Statele Unite se înscrie în seria de acțiuni de susținere fățișă a intereselor Rusiei invadatoare în Ucraina. 

Heritage Foundation este, de asemenea, un oponent vocal al asistenței Statelor Unite pentru Ucraina. Anul trecut, directorul executiv al operațiunii de lobby a grupului de reflecție – am numit-o pe Jessica Anderson – a lansat o declarație cu titlul „Pachetul de ajutor pentru Ucraina pune America pe ultimul loc”

În august, Victoria Coates – vicepreședintele Heritage – a postat pe rețelele de socializare: „Este timpul să punem capăt cecurilor în alb și nedatate pentru Ucraina”

Heritage Foundation conduce Proiectul 2025, o coaliție care se pregătește pentru următoarea administrație prezidențială conservatoare și a găzduit în ultimele luni discursuri ale unor lideri ai Partidului Conservator britanic, printre care Liz Truss și Iain Duncan Smith – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.