Digi24.ro a încasat de la PNL un milion de euro, bani publici, pentru promovare, „imunitate” și atitudine favorabilă / Cum este mințit poporul, pe banii lui, de principalele televiziuni de știri și site-uri așa-zise ”de presă” (Digi24, Antena 3, România TV, Realitatea Plus, dcnews.ro, evenimentulzilei, capital, psnews, alephnews, stiripesurse)


Digi24.ro a încasat de la PNL un milion de euro, bani publici, pentru promovare, „imunitate” și atitudine favorabilă / Cum este mințit poporul, pe banii lui, de principalele televiziuni de știri și site-uri așa-zise ”de presă” (Digi24, Antena 3, România TV, Realitatea Plus, dcnews.ro, evenimentulzilei, capital, psnews, alephnews, stiripesurse)

Libertatea dezvăluie, într-o investigație, cum a pompat PNL aproximativ un milion de euro din bani publici, numai în site-ul Digi24, dar banii direcționați de liberali către presă și propagandă, între ianuarie și octombrie 2023, sunt, de fapt, șapte ori pe atât, mai exact 7,5 milioane de euro. 

Articolele favorabile PNL, peste o sută la număr numai în ultima lună, nu au fost marcate cu semnul P–publicitate (pe siteul Digi24.ro), dar au fost trimise pentru plată la partid, mai arată Libertatea.

În contextul acestor dezvăluiri devine limpede de ce Digi24 (atât siteul, cât și televiziunea) au ignorat sau au tratat superficial subiecte vitale pentru public cum ar fi acuzațiile de plagiat la adresa lui Nicolae Ciucă (fost premier, în prezent președinte al Senatului și lider al PNL) și Lucian Bode (ministrul de Interne, în prezent secretar general al PNL). Nici despre prezentul protest al Emiliei Șercan, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din România, nu au scris sau transmis un rând, deși aceasta era prezentă frecventă pe siteul Digi24 înainte ca PNL să ajungă la guvernare (cel puțin asta arată căutările google). 

CITEȘTE ȘI: Cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din România protestează în frig, în fața Parchetului, din cauza unui flagrant act de injustiție comis de procurori / „Parchetul mi-a călcat în picioare demnitatea de om și de femeie, decizia fiind de neacceptat pentru mine” / „Decizia de închidere a dosarului a fost una politică”

Libertatea: PNL a plătit 37,7 milioane de lei (7,5 milioane de euro) în intervalul ianuarie – octombrie 2023 pentru propagandă și presă. În 2022, suma a fost de 39,3 milioane de lei (8 milioane de euro).  Pe ce s-au dus banii? Pentru că în afara campaniilor electorale, televiziunile nu pot primi bani, partidele folosesc site-urile televiziunilor și plătesc acolo. Este ceea ce un specialist din publicitate, consultat confidențial de Libertatea, a numit „un subterfugiu”. 

De ce subterfugiu? „Se cumpără imunitate pe televiziuni plătind, indirect, prin site-urile canalelor TV” „De fapt, dând bani site-urilor, partidele își asigură protecție pe televiziunile respective. Se publică știri nemarcate pe site, iar grosul banilor e dat pentru «prestația de pe TV». Dovada e bugetul «online» mult prea mare pentru site-uri, specific televiziunilor”, a explicat același specialist. 

Digi24.ro a primit aproximativ 1 milion de euro doar de la PNL în ultimele 12 luni calendaristice. „Acesta este buget de TV, nu de internet”, a explicat specialistul. Comparativ, 1 milion de euro sunt aproape toți banii luați din publicitatea «display» (clienți de la agenții) și programatic (Google) de către publicații din TOP 10 site-uri din România.

„Asta arată clar că partidele plătesc propagandă și protecție media pe TV, folosind ca instrument site-urile acestor canale TV. Se cumpără imunitate pe televiziuni plătind, indirect, prin site-urile canalelor TV. Aceste bugete sunt imense față de ce consumă firmele, ceea ce e complet anormal și deformează piața. Păgubit e tot publicul, care e mințit pe banii lui”, a mai spus specialistul consultat de Libertatea.

Informațiile obținute de Libertatea dezvăluie următoarea situație pentru PNL: 

Cel mai mare contract plătit lunar unui site a fost de aproape 160.000 de euro lunar (800.000 de lei).

Partidul are contracte în plată cu site-urile televiziunilor de știri Digi24, Antena 3, România TV și Realitatea Plus. 

Singurul site al unei televiziuni cu care partidul de guvernământ a întrerupt colaborarea este site-ul B1.ro. Ruptura s-a produs în vara lui 2022. 

PNL a avut sau are legături comerciale cu site-urile dcnews.ro, evenimentulzilei, capital, psnews, alephnews, stiripesurse. 

Contractele se desfășoară prin intermediul unor agenții de publicitate: Inventus Strategy Design SRL, All Media Company SRL și V PR COMM Agency SRL. 

Articolul poate fi citit integral AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.