Omologul în materie de talibanism al Dianei Șoșoacă din cadrul Parlamentului Poloniei ajunge pe mâinile procurorilor după gestul antisemit pe care l-a comis în interiorul instituției. Parlamentarul extremist s-a ales și cu aspre sancțiuni financiare


Omologul în materie de talibanism al Dianei Șoșoacă din cadrul Parlamentului Poloniei ajunge pe mâinile procurorilor după gestul antisemit pe care l-a comis în interiorul instituției. Parlamentarul extremist s-a ales și cu aspre sancțiuni financiare

Senatoarea-balamuc ex-AUR Diana Șoșoacă are omologi în ale extremismului în Parlamentul Poloniei. Un deputat extremist din partidul Konfederacja, Grzegorz Braun, a stins marți cu un extinctor o Hanukiyá, adică un sfeșnic cu nouă brațe ce reprezintă un simbol al iudaismului. Sfeșnicul era amplasat în Parlamentul polonez. 


Drept consecință, președintele Parlamentului polonez l-a exclus pe Grzegorz Braun de la o reuniune parlamentară, subliniind că gestul parlamentarului Konfederacja reprezintă un act "rasist, xenofob și antisemit". 

Merită precizat totodată că Braun este unui dintre principalii promotori ai blocadei de la granița polono-ucraineană și, mai mult decât atât, s-a opus inclusiv găzduirii refugiaților ucraineni pe teritoriul Poloniei. 

Notes from Poland precizează faptul că Grzegorz Braun are un amplu istoric în ceea ce privește promovarea teoriilor conspirației antisemite. 

În urma incidentului petrecut astăzi, președintele Parlamentului polonez a anunțat, de asemenea, că îl va denunța pe Braun procurorilor.

Ambasadorul Israelului la Varșovia, Yacov Livne, a distribuit o înregistrare video a incidentului și a precizat că acesta a avut loc la scurt timp după aprinderea lumânărilor. "Rușine!", a mai scris acesta. 


Un membru al Parlamentului, Michał Szczerba, care ocupă poziția de președintele al Grupului parlamentar polono-israelian, a precizat următoarele: Din păcate, atmosfera de sărbătoare a fost perturbată brutal de atacul comis de un deputat Konfederacja. Acest act trebuie pedepsit în cel mai aspru mod! Polonia este o casă sigură pentru toată lumea. Libertatea religioasă este un drept constituțional".


După incident, Braun a mers la reuniunea parlamentară în desfășurare, în cadrul căreia a luat cuvântul pentru a-și explica acțiunile.

"Nu poate fi loc pentru actele acestui cult talmudic rasist, tribal, sălbatic în incinta Sejmului! Nu sunteți conștienți de mesajul acestui act numit inocent Hanukkah! Refac o stare de normalitate punând capăt actelor de triumfalism satanic, rasist, pentru că acesta este mesajul acestor sărbători", a zis deputatul Konfederacja. 

Drept reacție la incident și la respectivele declarații, președintele Sejm-ului, Szymon Hołownia, a anunțat că îl dă afară pe Braun din cadrul reuniunii parlamentare. Vorbind cu reporterii, Hołownia a catalogat acțiunile și cuvintele lui Braun drept "scandaloase". 

El a mai spus că Sejm-ul se va reuni la nivel de conducere pentru a-l sancționa financiar pe deputatul extremist. 

"După stabilirea naturii precise a acțiunilor domnului Braun pe baza înregistrărilor, o plângere împotriva acestuia va fi depusă la parchet", a adăugat Hołownia, citat de postul TVN.

Mai târziu, după o ședință a conducerii Sejm-ului, Hołownia a anunțat că a fost emisă pedeapsa maximă posibilă, adică jumătate din salariul parlamentar al deputatului Braun, pentru o perioadă de trei luni, respectiv întreaga sa indemnizație parlamentară timp de șase luni.

Hołownia a menționat că decizia a fost susținută de întreaga conducere a Sejm-ului, cu excepția unui membru al partidului Konfederacja, Krzysztof Bosak, care s-a abținut de la vot.

Hołownia este unul dintre liderii viitoarei coaliții de guvernământ a lui Donald Tusk. Însuși Tusk a catalogat acțiunile lui Braun drept o "rușine" și "inacceptabile". 

Piotr Gliński, un lider adjunct al partidului de guvernământ care se pregătește să iasă de la guvernare - PiS, a condamnat, la rândul său, acțiunile lui Braun, spunând că au "depășit o linie roșie". 

Braun are o lungă istorie de promovare a teoriilor conspirației antisemite, susținând inclusiv că SUA și Israelul sunt implicate într-un complot pentru a transforma Polonia într-un "stat evreiesc". (sursa: Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.