Președinția refuză să le dezvăluie românilor cât îi costă zborurile de lux ale lui Carmen și Klaus Iohannis, aberând că ar fi vorba despre „informații clasificate”


Președinția refuză să le dezvăluie românilor cât îi costă zborurile de lux ale lui Carmen și Klaus Iohannis, aberând că ar fi vorba despre „informații clasificate”

Administrația Prezidențială a transmis, într-un răspuns oficial la solicitarea News.ro referitoare la costurile turneului oficial efectuat de șeful statului, recent, în Africa, că detalierea cheltuielilor necesare pentru aceste deplasări externe, pe destinații, perioade și categorii, nu este posibilă, întrucât această operațiune poate genera situații de încălcare a prevederilor legale referitoare la protecția informațiilor clasificate.

În ceea ce privește cheltuielile cu cazarea în turneu, Administrația Prezidențială a transmis că acestea sunt disponibile prin intermediul cadrului de transparență în materie de execuție bugetară. Singura informație la care Biroul de Presă a răspuns a fost cea legată de componența delegației oficiale a președintelui Klaus Iohannis. Aceasta în pofida faptului că solicitarea a fost adresată după ce Klaus Iohannis a spus, în timpul vizitei în Capul Verde, că va instrui Biroul de presă să dea o informare despre costurile turneului în Africa, arată news.ro.

Biroul de Presă al Administrației Prezidențiale a arătat astfel că „din delegația oficială condusă de Președintele României cu prilejul turneului efectuat în Africa (vizite de stat în Republica Kenya, Republica Unită Tanzania și Republica Cabo Verde și vizită oficială în Republica Senegal) au făcut parte Bogdan Aurescu, Consilier Prezidențial - Departamentul Politică Externă, Alexandra-Maria Bocșe, Consilier de Stat - Departamentul Climă și Sustenabilitate, Daniela Bârsan, Consilier Prezidențial - Departamentul Comunicare Publică, și Delia Dinu, Consilier Prezidențial - Departamentul Protocol”. 

Amintim că președintele Klaus Iohannis a fost întrebat de reporterul Libertatea, în timpul vizitei în Cabo Verde, de ce nu face publice cheltuielile deplasărilor.

„Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României față de continentul african. Avem o nouă strategie față de Africa și ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa. Și chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja și dacă vreți să fiu foarte concentrat: prin acest turneu am repus România pe radarul african. Cred că românii apreciază, fiindcă mulți cunosc relațiile pe care le-am avut și cred că mulți își dau seama de potențialul enorm pe care îl reprezintă o relație bună între România și statele africane, între Uniunea Europeană și Africa”, a spus șeful statului. ”În ce privește cheltuielile, sigur că aceste lucruri vin cu niște cheltuieli, voi instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii”, a mai spus Iohannis.

Într-o investigație încă nefinalizată, pentru că încă se așteaptă verdictul în instanță privind transparența Administrației Prezidențiale (AP), Recorder arăta că, la începutul primului mandat, Klaus Iohannis folosea pentru deplasările numai zborurile Tarom, iar AP publica, la virgulă, toate costurile legate de acestea. 

Între timp, lucrurile s-au schimbat atât de dramatic încât președintele României a devenit singurul lider european care s-a deplasat cu avion privat (închiriat) la ceremonia de încoronare a Regelui Charles de la Londra din luna mai. Închirierea avionului privat cu care cuplul Iohannis a ajuns la încoronarea regelui Charles a costat aproximativ 85.000 de euro. Asta în timp ce președinții din Estonia, Cehia, Letonia și Finlanda au zburat cu avioane de linie și au cheltuit între 1.700 și 3.000 de euro. În cazul călătoriei de la Londra, unde escala la Sibiu a crescut costul de închiriere a avionului cu cel puțin 5.000 de euro.

„Președintele nu se mai poate deplasa nici măcar de la Constanța la Sibiu fără un avion de lux plătit din bani publici. Așa a ajuns, în prima jumătate a acestui an, la cinci tipuri de avioane diferite, din game de top, închiriate în cinci luni”, arăta Recorder în luna noiembrie, relevând în materialul său video și faptul că vizita pe care cuplul Iohannis a efectuate în America de Sud a costat bugetul de stat suma de 1,2 milioane de euro. La sfârșitul lunii septembrie, Președinția epuizase deja bugetul alocat pentru deplasările din acest an, astfel că  Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Administrației Prezidențiale cu 7,5 milioane de lei.

Mai jos interiorul unuia din avioanele cu care preferă să zboare Klaus Iohannis:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.