VIDEO. Mega-dosarul șpăgilor de la cel mai mare spital din Botoșani: 11 persoane au fost reținute de DNA. Șpăgile pentru angajări ajungeau și la 15.000 de euro. Câștiga cine oferea mai mult, indiferent de competențe. DNA a percheziționat locuința și biroul șefei PSD Botoșani, prietena Gabrielei Firea


VIDEO. Mega-dosarul șpăgilor de la cel mai mare spital din Botoșani: 11 persoane au fost reținute de DNA. Șpăgile pentru angajări ajungeau și la 15.000 de euro. Câștiga cine oferea mai mult, indiferent de competențe. DNA a percheziționat locuința și biroul șefei PSD Botoșani, prietena Gabrielei Firea

Acțiunea derulată de Direcția Națională Anticorupție, începând de miercuri, într-un megadosar care vizează infracțiuni grave de corupție la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani, s-a soldat, printre altele, cu reținerea a 11 persoane cu rol important în circuitul unor șpăgi uluitoare, cuprinse între 2000 și 15.000 de euro pentru ocuparea unor posturi vacante din cadrul instituției spitalicești. Alți patru suspecți au fost plasați sub control judiciar.

Menționăm că este vorba despre același spital în care a murit, în chinuri îngrozitoare și cu zile, Alexandra, o tânără mămică însărcinată, moartea sa determinând acțiuni de proteste și demisii.

Paranteză (pentru înțelegerea mecanismului politic de sinecuri și cârdășii). În plin scandal al azilelor groazei din Voluntari, în luna iulie 2023, președinta pesedistă a CJ Botoșani, Doina Federovici, prietenă bună cu Gabriela Firea, îl numea în funcția de manager al Spitalul Județean Mavromati pe un apropiat de-al său, Angel Iulian Călin (56 de ani), cu zero experiență în domeniul sănătății. Presa a semnalat numirea, atrăgând atenția că individul a absolvit liceul ca lăcătuș mecanic și că abia ani mai târziu a făcut un curs de contabilitate, asbolvind o facultate de management pe la 41 de ani. El a fost demis o lună mai târziu în contextul scandalului provocat de moartea Alexandrei (25 de ani), dar nu a rămas șomer, partidul punându-l director adjunct la AJOFM.



Procurorii DNA au făcut, miercuri, 92 de percheziții în tot județul Botoșani, la sediul spitalului, cel mai mare spital din județ, la domiciliul și biroul șefei Consiliului Județean (în subordinea căruia se află spitalul), dar și la sediul PSD Botoșani. Doina Federovici, șefa PSD a CJ Botoșani, spune că nu știe nimic despre mecanismul de angajare pe șpagă intrat în vizorul procurorilor DNA.

Printre persoanele reținute se numără fostul manager al spitalului, Doina Caba, directorul de îngrijiri Coca Crâșmariu, medici șefi, asistenți șefi și alți funcționari din spital, arată G4Media.

Șpăgile date pentru angajarea la spitalul județean erau între 2.000 de euro și 15.000 de euro, infracțiunile fiind comise în perioada 2018-2023.

Președinta Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a confirmat miercuri că procurorii au făcut percheziții la ea acasă. „Am pus la dispoziție toate documentele. Consiliul Județean nu face parte din această speță. Nu au fost ridicate înscrisuri. Au fost și la mine acasă. Le-am pus la dispoziție tot ce au cerut”, a spus Federovici. Întrebată de ziariști dacă este vizată de ancheta DNA, ea a spus: ”Din moment ce au venit aici, cu siguranță da”.

Este puțin probabil ca Doina Federovici să nu fi știut ce se întâmplă în acest focar de șpăgi și corupție din moment ce pagina de Facebook a spitalului este efectiv înțesată de poze cu vizitele sale, adesea în compania colegilor importanți de la București în pixul cărora stau fondurile necesare în teritoriu. 

Potrivit DNA, un post de asistent medical ”poate fi cumpărat” cu sume cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro.

În plus, valoarea mitei a crescut: în 2020, un post de asistent era de 8.000 de euro, în 2022 – 10.000 de euro, în 2023 – 15.000 de euro. Pentru un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, se plăteau sume cuprinse între 2.000 și 5.000 de euro, sumele de bani pretinse/ oferite/ remise/ primite crescând, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional.

Angajările erau făcute în funcție de cine oferea suma de bani cea mai mare și cine avea pila cea mai puternică în interiorul sistemului.

Cum funcționa mecanismul

Candidatul care dorește să ocupe un post vacant, prin coruperea funcționarilor publici, nu interacționează, în unele situații, în mod direct, cu funcționarii Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, care fac parte din comisiile de concurs, ci este nevoit să apeleze la persoane intermediare (de regulă apropiați, rude, vecini, angajați din spital etc.), care să-l recomande unui angajat/ funcționar din mediul spitalicesc, cu putere de influență la nivelul funcționarilor care iau deciziile, în privința promovării candidaților la concursuri, potrivit Mediafax.

Candidații primeau subiectele și rezolvările; una dintre condițiile pentru ca un candidat să poată fi ajutat să promoveze concursul și să obțină postul dorit era aceea ca persoana să treacă de proba scrisă cu nota minimă, de 7.00, pentru că lucrarea scrisă rămânea ca o dovadă scriptică, în arhiva spitalului, în cazul unui eventual control cu privire la modul de desfășurare a concursului respectiv. Așadar, obținerea unei note minime de trecere la proba scrisă era o condiție obligatorie pentru ca un candidat să poată fi susținut de funcționar să obțină postul vacant, în schimbul unei sume de bani.

Ulterior promovării probei scrise, candidatul era asigurat de funcționar, în schimbul foloaselor necuvenite promise/remise, că va fi declarat admis la probele de interviu și practică, indiferent de alți eventuali candidați care ar fi obținut și ei nota minimă de trecere la proba scrisă.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.