Tal Haimi, israelian cu cetățenie română, tată a trei copii minori, a fost ucis de teroriștii Hamas. Precizările MAE


Tal Haimi, israelian cu cetățenie română, tată a trei copii minori, a fost ucis de teroriștii Hamas. Precizările MAE

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, joi, decesul unei alte persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza. Este vorba despre Tal Chaimi/Haimi, tată a trei copii, a cărui soție disperată a venit și la București pentru a implora autoritățile să se implice în negocierile cu teroriștii Hamas și să obțină eliberarea lui.

Potrivit MAE, doi români sunt încă ostatici.

„În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, precizăm că autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza'', a informat joi dimineaţă MAE, potrivit agerpres.ro.

În prezent, două persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatice în Fâşia Gaza, arată sursa citată, context în care Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea eliberării tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza.

Ambasada României la Tel Aviv menţine contactul cu autorităţile israeliene.

Ambasada Israelului în România a anunţat, miercuri, că persoana decedată este Tal Haimi, israelianul cu cetăţenie română, răpit de Hamas pe 7 octombrie, a cărui soţie a venit la Bucureşti la sfârşitul lunii octombrie pentru a cere sprijinul României în scopul intensificării demersurilor privind eliberarea ostaticilor.

"În acest moment de grea încercare, ne îndreptăm gândurile de compasiune şi susţinere către familia îndurerată. Ella, suntem alături de tine şi de rudele tuturor celor ucişi în mod barbar de teroriştii Hamas! Fie memoria lor binecuvântată!", se afirmă într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Ambasadei Israelului în România.

Tal Haimi, 41 de ani, era tată a trei copii, cu vârste cuprinse înre 9 și 6 ani Era membru al celei de-a treia generaţii din chibuțul Nir Yitzhak şi făcea parte din echipa de răspuns rapid a chibuțului. A ieşit în acea dimineaţă de 7 octombrie să vadă ce se întâmplă, când părea că teroriştii se infiltrează în localitate și nu a mai fost văzut apoi.

Potrivit presei israeliene, trupul său este deţinut de terorişti în Fâşia Gaza. El fusese iniţial dat dispărut, apoi autorităţile israelian au anunţat că este ostatic în Fâşia Gaza. Miercuri însă, forțele armate israeliene au comunicat că, din informațiile serviciilor sale secrete, Haimi a fost cel mai probabil ucis sau rănit grav pe 7 octombrie, iar apoi trupul său a fost luat de teroriști în Gaza.

Soția sa, Ella Haimi, a venit la sfârşitul lunii octombrie în România şi a încercat să obţină sprijinul autorităţilor de la Bucureşti, sprijinul Guvernului României pentru a se implica în negocieri şi a încerca să medieze eliberarea soţului său. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.