Cristian Băcanu și Ciprian Ciucu, victorie diplomatică de proporții. Statul american Arizona își deschide o reprezentanță economică în București, ceea ce reprezintă o premieră în Europa Centrală și de Est! Deputat PNL: "E o șansă uriașă pentru România de a atrage investiții și oportunități de afaceri majore!"


Cristian Băcanu și Ciprian Ciucu, victorie diplomatică de proporții. Statul american Arizona își deschide o reprezentanță economică în București, ceea ce reprezintă o premieră în Europa Centrală și de Est! Deputat PNL: "E o șansă uriașă pentru România de a atrage investiții și oportunități de afaceri majore!"

După eforturile depuse de deputatul PNL Cristian Băcanu și primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, statul american Arizona a luat decizia de a-și deschide în România primul Birou de Comerț din Europa Centrală și de Est. Reprezentanța economică va fi deschisă în Sectorul 6 din București. 

"Deputații statului Arizona au votat deschiderea unei reprezentanțe economice la București! Este primul oficiu de acest tip al unui stat american în regiunea noastră central și est-europeană. Votul deputaților a venit ca urmare a eforturilor bilaterale susținute de diplomație parlamentară, în urma unei delegații a reprezentanților statului Arizona la Bucureşti şi a mărturiei pe care am depus-o în Congresul statal, unde am prezentat cauza României, alături de primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Decizia părții americane vine ca urmare a discuțiilor și negocierilor pe care le-am început în luna august la Londra cu reprezentanții statului Arizona, membri ai Comisiei de Comerț Internațional, continuate la București și finalizate zilele acestea în Phoenix. Un rol important în aceste negocieri l-a avut Ciprian Ciucu care, la invitația mea, a venit alături de noi la întâlnirea de la Phoenix, când s-a decis ca reprezentanța economică a Arizonei să se înființeze în Sectorul 6.

În tot acest timp le-am prezentat americanilor importanța strategică și mai ales oportunitățile economice și de investiții ale României: cel mai important port UE la Marea Neagră, rute comerciale pe Dunăre, industrie de ultimă generație, resurse energetice on și off-shore și cel mai important, forță de muncă calificată. Toate acestea sunt complementare cu cele mai importante industrii din Arizona, un stat care la nivel federal este cunoscut pentru companii de top în industria IT, auto, farmaceutică, dar și în domenii ce țin de securitatea națională, precum industria semiconductorilor și a bateriilor necesare în tranziția energetică", a declarat deputatul liberal Cristian Băcanu.

Parteneriatul strategic dintre România și SUA funcționează în special pe următoarele dimensiuni: diplomatică, militară și de securitate, iar scopul la București este ca acesta să se extindă pe componenta economică, a subliniat deputatul PNL. 

"SUA reprezintă principalul aliat al României, însă noi ne-am dorit mereu ca parteneriatul strategic să se dezvolte mai mult pe componenta economică, să atragem investiții substanțiale pentru ca această dimensiune să se materializeze și să fie resimțită de toți oamenii. Reprezentanța economică reprezintă o șansă uriașă pentru România de a atrage investiții și oportunități de afaceri majore, pentru că aceasta va oferi informații credibile și îndrumare investitorilor americani, dar şi companiilor europene interesate de investiții în Arizona. Reprezentanța va oferi informații despre legislația din România și îi va pune în contact direct cu partenerii români şi europeni din mediul de afaceri al Europei centrale şi de est. Scopul nostru pe termen mediu este ca România să devină un real hub pentru Europa Centrală și de est", a continuat Băcanu.

Liderul liberal a mai menționat că acesta este doar primul pas în consolidarea oportunităților de investiții în relațiile bilaterale și că e important ca în viitor să replicăm aceste reprezentanțe economice și cu alte state componente ale SUA, inclusiv prin implicarea autorităților locale din România.

"După succesul parlamentar pe care l-am avut în Arizona, voi deschide discuții similare și cu autoritățile altor state americane pe care le voi invita să deschidă reprezentanțe în România.

Majoritatea statelor americane au economii mai mari decât țara noastră. De exemplu, economia statului Arizona este de aproximativ două ori mai mare decât economia României și este unul dintre statele cu cele mai liberale politici economice, fapt care determină să fie și unul dintre statele cu cea mai mare creștere economică. Investițiile americane din economia României au generat până acum sute de mii de locuri de muncă în domenii importante, iar investițiile care vor veni prin aceste reprezentanțe economice pot face din România una dintre cele mai puternice economii din Uniunea Europeană", a adăugat Cristian Băcanu.

În cadrul unei postări pe Facebook, Ciprian Ciucu a evidențiat, la rândul său, atuurile economice pe care le are Arizona și, implicit, colaborarea economică cu acest stat american. 

"Puțină diplomație economică și un mare succes #pentruSectorul6 și pentru #România!

Primul Birou de Comerț al statului american Arizona (și în general al unui stat SUA), din Europa Centrală și de Est, va fi deschis în Sectorul 6!

Zilele acestea sunt în Phoenix, Arizona, într-o misiune economică inițiată de către colegul meu, deputatul Cristian Băcanu.

Scopul este de a convinge Statul Arizona să deschidă un birou comercial pentru Europa Centrală și de Est la noi, în Sectorul 6.  

Misiune îndeplinită! După ce am fost audiați în Camera Reprezentanților au decis că da, îl vor deschide la noi.

Poate vi se pare surprinzător faptul că... Arizona! Nu este! Acest stat american are aproape de 2 ori PIB-ul României și este statul SUA cu cea mai mare viteză de dezvoltare!  

De ce? Pentru că sunt lipiți de California, adică de ce-a de-a patra economie a lumii, iar dezvoltarea care nu mai încape în California se varsă în Arizona (spill over effect). Ajutați de politici liberale dpdv economic, dezvoltarea este rampantă și zeci de mii de oameni se relochează în Arizona, anual, pentru oportunități și calitatea vieții.  

Intel, TMSC și alții au aici, în acest moment, în curs de realizare, proiecte de ZECI DE MILIARDE de dolari, investiții directe!  

Sunt cei mai buni în industria semiconductoarelor și printre cei mai buni pe produse și tehnologii medicale, auto electrice, baterii și au multă dezvoltare în IT etc.  

Abia aștept să-i pot asista în deschiderea Biroului de Comerț (Trade office) la noi în Sectorul 6.  

P.S. Și pentru hate-rii și cârcotașii de serviciu..., știu că vor fi apărut comentariile: pentru această deplasare nu am folosit bani publici, ne-am plătit singuri transportul și am fost cazați prin ospitalitatea lor. Cum nu am știut dacă vom avea succes, nu am vrut să fim acuzați de turism. Azi avem votul, am reușit!", a scris Ciprian Ciucu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.