Papa Francisc a criticat public tacticile "teroriste" ale Israelului. Incidentul raportat de Patriarhia Latină a lerusalimului ce a determinat reacția cu pricina a Suveranului Pontif


  • ACP
  • Dec 19, 2023 13:49
  • 507
Papa Francisc a criticat public tacticile "teroriste" ale Israelului. Incidentul raportat de Patriarhia Latină a lerusalimului ce a determinat reacția cu pricina a Suveranului Pontif

Papa Francisc a condamnat duminică cu fermitate uciderea a două femei creștine în fața unei biserici catolice din orașul Gaza, de către un presupus lunetist israelian, catalogând drept terorism conduita militarilor israelieni.

"Cineva spune: Este terorism, este război. Da, este război, este terorism. Acesta este motivul pentru care Scriptura afirmă că «Dumnezeu oprește războaiele... rupe arcurile și sulițele», a zis Papa.

Declarațiile papei vin după ce Patriarhia Latină a Ierusalimului a susținut că un lunetist al Forțelor de Apărare Israelului (IDF) "a ucis două femei creștine în interiorul Parohiei Sfânta Familie din Gaza", unde sunt în majoritate familii creștine care s-au refugiat acolo chiar de la începutul războiului. 

Nu a existat niciun avertisment emis de forțele israeliene înainte de atac, se mai spune în declarație, iar victimele "au fost împușcate cu sânge rece în incinta parohiei, unde nu există beligeranți". 

"Nahida și fiica ei Samar au fost împușcate și ucise în timp ce mergeau spre mănăstirea surorilor", se spune în declarație, menționându-se prenumele victimelor. 

"Una a fost ucisă în timp ce încerca să o ducă pe cealaltă la un loc sigur", mai transmite declarația. 

Patriarhia Latină susține totodată că alte șapte persoane au fost "împușcate și rănite" în timp ce încercau "să îi protejeze pe alții în interiorul bisericii". 

"Iar asta s-a întâmplat chiar în incinta complexului parohial al Sfintei Familii, unde nu sunt teroriști, ci familii, copii, bolnavi și invalizi, călugărițe", a deplâns Papa.

Atacul raportat a fost "justificat de israelieni", care au susținut că în parohie se afla un lansator de rachete, dar nu au furnizat sursa acestei informații, conform portalului oficial de știri al Vaticanului, Vatican News.

De asemenea, oficiul de presă al Vaticanului a mai relatat că "s-au raportat zeci de morți" în urma unui bombardament puternic asupra zonei din jurul Parohiei Sfânta Familie, citând agenția de știri guvernamentală palestiniană Wafa.

Biserica Sfânta Familie din Gaza este singura biserică catolică din zona invocată și a fost un loc de refugiu pentru creștinii palestinieni de când a început ofensiva Israelului, ca urmare a atacurilor Hamas din data de 7 octombrie. 

Patriarhia Latină a mai precizat în declarația sa că sâmbătă, înainte de presupusele împușcături ale lunetiștilor, Mănăstirea Misionarilor Carității din apropiere a fost lovită de un proiectil tras de un tanc al armatei israeliene, deși "mănăstirea găzduiește peste 54 de persoane cu dizabilități și face parte din ansamblul bisericii, care a fost semnalat ca lăcaș de cult încă de la începutul războiului".

"Cele 54 de persoane cu dizabilități sunt în prezent strămutate și nu au acces la aparatele respiratorii, de o parte din ele având nevoie pentru a supraviețui", a comunicat Patriarhia Latină.   

Patriarhia Latină a mai spus că "nu înțelege cum ar putea fi efectuat un astfel de atac, cu atât mai mult cu cât întreaga Biserică se pregătește de Crăciun" 

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe israelian a declarat însă că incidentul este încă în curs de cercetare și nu a comentat imediat cuvintele papei, iar armata israeliană a spus că reprezentanții bisericii au contactat-o sâmbătă dimineața în legătură cu exploziile din zonă, dar nu au raportat victime în complexul bisericii.

"IDF vizează doar teroriștii și infrastructura teroristă și nu vizează civilii, indiferent de religia lor", a spus armata.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.