Siderant! Rechinii imobiliari au obținut în instanță dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul! Mega-dezvoltatorul „One Properties”, care a umplut capitala de construcții hidoase și aglomerate, a reușit, până acum, să distrugă mai multe ONG-uri care îi reclamau abuzurile din zona imobiliară


Siderant! Rechinii imobiliari au obținut în instanță dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul! Mega-dezvoltatorul „One Properties”, care a umplut capitala de construcții hidoase și aglomerate, a reușit, până acum, să distrugă mai multe ONG-uri care îi reclamau abuzurile din zona imobiliară

Dezvoltatorul imobiliar One Mircea Eliade Properties, parte a companiei One United Properties, controlată de miliardarii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, autorii unor tranzacții imobiliare cel puțin dubioase, a obținut în instanță dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul, scrie hotnews. 

Decizia a fost luatăde Judecătoria Sectorului 5, pe 20 decembrie, nu este definitivă, dar pare să indice faptul că justiția înclină în favoarea rechinilor imobiliari potenți financiari care sluțesc orașe, le împuținează spațiile verzi și le aglomeează cu construcții îndoielnice, nu doar ca arhitectură ci și ca siguranță, deși nu există nici măcar o infrastructură urbană capabilă să susțină noile ansambluri rezidențiale. 

Dacă decizia va rămâne definitivă, procesele intentate de asociație se încheie, arată jurnalista Catiușa Ivanov pe pagina sa de Facebook.

Asociația înființată de Nicușor Dan a obținut în instanță anularea PUZ Parcul Tineretului, prin care au fost aprobate mai multe blocuri în acest parc, procesul este la recurs. Mai are pe rol litigii care vizează demolarea Cathedral Plaza, construirea unor blocuri pe Kiseleff 45( Grădinile Versailles), demolarea superbei case de pe Visarion 8, demolarea unui bloc din zona Mântuleasa.

Nu este singura asociație desființată în instanță de dezvoltatorii imobiliari.

Multe dintre aceste asociații au apărat Bucureștiul de rechinii imobiliari atunci când nimeni nu o făcea și când primarii, plătiți de bucureșteni, apărau doar interesele câtorva privilegiați, mai arată Catiușa Ivanov. 

Cel mai probabil dizolvarea decisă de instanță are legătură cu imposibilitatea Asociației de a achita cheltuielile de judecată (în procesul în care ASB cerea anularea unei autorizații de construire). 

Nicușor Dan, cel care a înființat Asociația Salvați Bucureștiul, a declarat, pentru Hotnews, că este din păcate un fenomen general care ține de ce anume este statul de drept în România.

„Este din păcate un fenomen general care ține de ce anume este statul de drept în România, în care dezvoltatorii amenință cu cheltuieli de judecată uriașe asociațiile și cetățenii care le contestă proiectele. Și din păcate multe asociații și mulți cetățeni au fost intimidați și au renunțat la acțiunile pe care le-au desfășurat. Pe acest fenomen sunt mai multe lucruri de spus. În primul rând consider total nerezonabil ca judecătorii să dispună cheltuieli de judecată de 100.000 lei într-un dosar în care se contestă un act administrativ, dacă se întâmplă ca cine contestă să piardă. Din păcate nu am văzut o reacție a societății civile când lucrurile astea s-au întâmplat. De exemplu, Asociația Miliția Spirituală, care activa în spațiul civic de cel puțin 15 ani a fost desființată prin acțiunea unui dezvoltator. Apoi, nu am văzut o preocupare pentru mulți oameni care au bani și ar putea să susțină acestea asociații care desfășoară astfel de acțiuni civice. Practic am ajuns în situația în care nu mai există asociații care să conteste proiecte imobiliare, ceea ce este un lucru foarte grav”, a declarat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Salvați Bucureștiul nu este însă prima asociație dizolvată de rechinii imobiliari de la One Properties. Și Miliția Spirituală a pățit asta, iar în ianuarie 2023, Judecătoria Cluj decidea închiderea asociației SOS Orașul, la solicitarea acelorași dezvoltatori. 

Gazeta de Cluj scria pe siteul său în legătură cu speța SOS Orașul versus One Mircea Eliade Properties: „În 2021, firma ONE MIRCEA ELIADE PROPERTIES SRL din București a declarat o cifră de afaceri de (atenție!) peste 263 milioane de lei, un profit de 95 milioane lei și doi angajați. Administratorul firmei este Buruiana Soare Miruna, unicul acționar este societatea ONE UNITED PROPERTIES SA care, la rândul ei este administrată de Capitanu Victor, Diaconescu Andrei Liviu, elvețianul Claudio Cisullo, cehoaica Magdalena Souckova, Dragic Augusta Valeria, Dragos Horia Manda și Diaconu Marius Mihail. Însă, beneficiarii ambelor societăți sunt Capitanu Victor și Diaconescu Andrei Liviu.

One United Properties este societatea prin care cel mai bogat român, Daniel Dines, fondatorul ”unicornului” românesc UiPath, face dezvoltare imobiliară.

Într-o AGA din 2021 a societății s-a aprobat ca Dines să facă parte din  Consiliul de administrație al companiei imobiliare”.

Claudio Cisullo este (și) membru în CA al grupului de presa Ringier și cel despre care Cătălin Tolontan afirma că a încercat să o intimideze pe regretata jurnalistă Iulia Marin, după ce aceasta a scris un articol în care dezvăluie că poiectul imobilar din Modrogan al companiei afectează spațiul verde dintre Piața Victoriei și Statuia Aviatorilor. Detalii AICI

„One Mircea Eliade Properties - dezvoltator imobiliar - a obținut în instanță dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul. Motivul: asociația nu a avut zecile de mii de euro despăgubiri morale obținute de One Properties în procesul în care ASB cerea anularea unei autorizații de construire.

Anterior, dezvoltatorul imobiliar a obținut, pe același motiv, dizolvarea Asociației Miliția Spirituală.

Și, deși la cererea One Properties a fost dizolvată Miliția, tot One Properties a dat asociația dizolvată în judecată în răspundere civilă delictuală - adică, a contesta o autorizație de construcție este... o faptă ilicită. 

Iată o prea-frumoasă situație în care cel care-a cerut dizolvarea se face că dizolvarea nu există - pentru că dizolvatul, nemaiavînd nicio capacitate, nu poate să anunțe el că nu mai există, iar Registrul Asociațiilor și Fundațiilor se actualizează, probabil, o dată pe an...

În același timp, dezvoltatorul imobiliar sugerează, prin astfel de acțiuni, că se va îndrepta cu acțiune(a) în răspundere civilă delictuală asupra membrilor conducerii asociației, niște oameni normali care, acum, tremură de teamă c-or să rămînă fără nimic, de la despăgubirile One Properties. 

Sigur, genul de faptă ilicită a membrilor asociației pentru acțiunea în justiție, neilicită, a asociației nu există - dar hei, poți să juri pe asta, în justiția ro, cînd tu ești un șoricel, fără bani de avocați faimoși, hăituit de rinocerul cu milioane de euro??.

Asta, dragi tovarăși și prieteni, se cheamă SLAPP - practici litigioase menite să intimideze orice acțiune civică. 

Mesajul e clar de pe lună: aveți grijă ce afaceri ale noastre deranjați, că ajungeți la închisoarea săracilor. 

Bun venit în România!”, comentează și jurnalista Iulia Popovici (fost secretar de stat în ministerul Culturii din partea USR în 2021), pe pagina sa de Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.