Guvernul de la Berlin NU intenționează să forțeze refugiații ucraineni de pe teritoriul Germaniei să se întoarcă în Ucraina pentru a fi înrolați. Replica dată Kyivului de ministrul german al Justiției


Guvernul de la Berlin NU intenționează să forțeze refugiații ucraineni de pe teritoriul Germaniei să se întoarcă în Ucraina pentru a fi înrolați. Replica dată Kyivului de ministrul german al Justiției

Decizia Ucrainei de a mobiliza de la 450.000 până la 500.00 de bărbați cu scopul de a-și întări forțele armate, ceea ce îi vizează de această dată în primul rând pe ucrainenii plecați din țară, nu este bine văzută în Germania, unde trăiesc mulți refugiați ucraineni.  

Ministrului Apărării de la Kyiv, Rustem Umerov, a declarat pentru presă că Ucraina intenționează să mobilizeze bărbați ucraineni între 25 și 60 de ani, iar primii invitați la birourile de recrutare sunt cei care locuiesc în străinătate. Cei care nu vor da curs apelului de mobilizare atunci când vor fi convocați se vor confrunta cu sancțiuni care, pe de altă parte, nu au fost specificate de Umerov. (sursa: AICI)

Primul răspuns venit din plan extern la declarațiile ministrului ucrainean a fost din Germania, din partea ministrului german al Justiției, Marco Buschmann, care a declarat că țara sa nu va forța în niciun fel ucrainenii să meargă în Ucraina pentru a se înrola. 

"Deoarece constituția noastră prevede că cetățenii germani nu trebuie să servească în forțele armate germane împotriva voinței lor, nu îmi pot imagina că putem forța oamenii din alte țări să facă acest lucru", a spus Buschmann într-un interviu acordat agenției de presă germană DPA.

El a adăugat că este bine că refugiații de război din Ucraina au fost admiși în Germania printr-o procedură necomplicată și li s-a oferit posibilitatea de a lucra, iar ei au răspuns favorabil acestei facilități oferite de Berlin.

"La urma urmei, încercăm să aducem mai mulți oameni din Ucraina la muncă și puțini dintre ei ajung să trăiască din asistență socială", a mai adăugat Buschmann. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.