Instituții plătite degeaba. Cum a clasat DNA, după trei ani de „cercetări”, dosarul foloaselor necuvenite primite de ofițeri ISU Prahova de la Ferma Dacilor pentru a trece cu vedere lipsa autorizației de securitate la incendiu


Instituții plătite degeaba. Cum a clasat DNA, după trei ani de „cercetări”, dosarul foloaselor necuvenite primite de ofițeri ISU Prahova de la Ferma Dacilor pentru a trece cu vedere lipsa autorizației de securitate la incendiu

Direcţia Naţională Anticorupţie ar urma să redeschidă un dosar privind funcţionarea fără autorizaţie ISU a pensiunii Ferma Dacilor, unde marţi a izbucnit un incendiu devastator, soldat, până miercuri dimineață, cu şapte morţi, între care un minor (din unele informații chiar unul din copiii proprietarului), doi răniţi şi un dispărut (cel mai probabil mort și acesta, având în vedere circumstanțele, n.red.), transmite agerpres.ro citând surse judiciare.

Potrivit acestora, Secţia militară a DNA a clasat în martie 2023 acest dosar care ar urma să fie redeschis după dramaticul evenimentul recent.

Ferma Dacilor nu are autorizaţie de securitate la incendiu, a precizat, marţi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

Conform sursei citate, în anul 2019 a fost efectuată la acest obiectiv o "verificare pe fond", fiind identificate şase nereguli, dintre care una a fost remediată pe timpul controlului şi au fost aplicate şase avertismente.

„La momentul verificării nu au fost puse la dispoziţia inspectorilor documente din care să rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu", a transmis ISU.

CITEȘTE ȘI: Incendiu accidental sau reglare de conturi? Ipoteze. Patronul de la Ferma Dacilor a fost unul dintre cei mai temuți șefi de clan interlop din România / La serviciile sale a apelat și mafia rusească a diamantelor africane conectată cu ofițeri GRU-KGB / Prietenia mare și veche cu șeful ANPC, controversatul Horia Constantinescu

Potrivit alephnews.ro, dosarul DNA fusese deschis pe 20 august 2020 și inițial viza faptele posibil comise de către prim adjunctul ISU Prahova,  col. DUMITRU ELISEI-TIBERIU și alți patru inspectori de prevenire tot ai ISU Prahova: cpt. SAVU LULIAN-MIHAI, slt. VASILE ALEXANDRO-VALENTIN, plt. adj. GHERGHE NECULAI-LAURENTIU și cpt. CHELBA CRISTINA.

Inițial, dosarul a fost deschis „in rem” pe o potențială săvârșire de abuz în serviciu dacă funcționarul public ar fi obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul a fost instrumentat de către colonelul magistrat Mihai Gheorghe, procuror în cadrul Serviciului pe Militari al DNA.

Procurorii DNA suspectau că, „în mod direct și în repetate rânduri”, prim adjunctul ISU Prahova ar fi solicitat subordonaților să nu aplice măsuri contravenționale impuse de lege ca urmare a efectuării de controale la obiective, agenți economici, de pe raza competentă, „în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în condițiile exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către inspectorii de prevenire, la momentul controalelor efectuate pe linia securității la incendiu, cu referire la următoarele împrejurări de fapt”.

În dosarul DNA sunt menționate mai multe situații de control suspectate de procurorii DNA:

- un control de prevenire la SC Abzac România SRL ( la care director era chiar soția prim adjunctului ISU Prahova)

- un alt control la fabrica de mobilă SC Bradul Măneciu SRL ( ofițerului i s-ar fi oferit o reducere de 20% la preț la mai multe articole de mobilier comandate pentru dotarea propriei locuințe)

- un alt control la SC Ceramica Bianca SRL Ploiești ( nu ar fi fost plătită contravaloarea achiziției unei chiuvete)

- două controale realizate la Cramele Halewood și SC Ferma Dacilor Production SRL în 2019.

Dosarul DNA arată și ce s-ar fi întâmplat în 2019 la Ferma Dacilor:

„În perioada 01-12.07.2019, cadrele Inspecției de Prevenire ar fi fost planificate sa desfășoare activitati de control la mai multe crame de pe raza judetului Prahova, context în care col. DUMITRU ELISEI-TIBERIU i-ar fi instruit pe inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ,,Serban Cantacuzino” al judetului Prahova astfel încât, cu ocazia efectuarii controalelor, aceștia sa desfașoare preponderent activitati de îndrumare și sa nu aplice sancțiuni contravenționale cu amendă în situația în care vor constata lipsa autorizației de securitate la incendiu, cu argumentul de a fi primul control în cadrul acestora.

Modul părtinitor în care col. DUMITRU ELISEI-TIBERIU, respectiv cpt. CHELBA CRISTINA, inspector in cadrul Inspectiei de Prevenire a Inspectoratului pentru Situații de Urgenta ,,Serban Cantacuzino” al judetului Prahova au inteles sa și exercite atribuțiile de serviciu a fost evidențiat în cuprinsul datelor și informatiilor detinute și cu referire la controalele efectuate in 08-12.07.2019 la S.C. THE ICONIC ESTATES.A. (CRAMELE HALEWOOD), punctele de lucru din mun. Ploiești str. Gageni nr. 92 și com. Gura Vadului, sat Tohani, nr. 92, jud Prahova, respectiv ,,FERMA DACILOR”, ce funcționează sub entitatea juridică S.C. FERMA DACILOR PRODUCTION S.R.L. com. Gura Vadului, sat Tohani, jud Prahova, concretizate în notele de control nr. 4468413 din 09.07.2019 și nr. 4468421 din 12.07.2019, sanctiunile contraventionale aplicate, respectiv doar cu avertisment având ca motivație asigurarea obținerii pentru sine, dar și pentru alții, a unor foloase necuvenite concretizate , in primul caz, in primirea la data de 09.07.2019 a unei ,,cutii cu sticle de vin”iar, in cel de-al doilea caz, la data de 07.08.2019, a unei ,,mese de protocol oferita de conducerea lnspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Șerban Cantacuzino” al județului Prahova membrilor comisiilor de evaluare și însoțitorilor de loturi (ofițeri fn cadrul Jnspectoratului General pentru Situații de Urgență) la etapa naționala a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgența (organizate în perioada 07- 09.08.2019)”.

Astfel, s-a reținut cu valoare de sesizare, că după finalizarea controlului din data de 09.07.2019, efectuat la punctul de lucru al S.C. THE ICONIC ESTATE SA (CRAMELE HALEWOOD) din mun. Ploiești, str. Gageni nr. 92, jud. Prahova, în jurul orei 14.00, cpt. CHELBA CRISTINA ar fi parcat autoturismul proprietate personala, cu numarul de înmatriculare (X), pe str. Pompierilor din mun. Ploiești, iar în prezența col. DUMITRU ELISEI-TIBERIU, ar fi încărcat o cutie cu sticle de vin, primită de la reprezentanții societatii sus-mentionate, în autoturismul utilizat de acesta, marca Nissan Quasqai.

Pe de alta parte, in imprejurarile aratate, la data de 07.08.2019, in condițiile controlului având caracter formal realizat la data de 10.07.2019 la obiectivul,, FERMA DACILOR” din localitatea Tohani, DINICU CORNEL, persoana despre care s-a susținut a fi administrat, la data faptelor, prin interpuși societatea in cauza, ar fi oferit, cu titlu de foloase necuvenite, contravaloarea consumației pentru masa de protocol menționată anterior.

Dupa  momentul  determinarii cadrului procesual ,,in rem”, în realizarea obiectului urmaririi penale în cauză au fost administrate probe cu înscrisuri, dar și probe testimoniale, analiza acestora impunand a se constata asupra incidenței prev. art. 16 alin. 1 lit. ,,c” din Codul de procedura penala, astfel că în cauza urmeaza a fi dispusă o solutie de clasare atat sub aspectul savarșirii infractiunii de abuz fn serviciu in forma speciala reglementata de Legea nr. 78/2000, cat și sub aspectul infracțiunilor corelative de luare și dare de mita, punctual pe fiecare dintre situatiile de fapt avute in vedere la momentul sesizarii în cauză.”

Colonelul magistrat Mihai Gheorghe ajunge însă, patru ani mai târziu, mai exact în martie 2023, la concluzia că probele administrate (în urma sesizărilor) nu au fost suficient de concludente pentru a determina săvârșirea unei infacțiuni de corupție astfel că a decis clasarea dosarului. Mai multe detalii AICI

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a solicitat, marți, ISU Prahova prezentarea unui raport preliminar referitor la controalele efectuate la „Ferma Dacilor”.

„În urma tragicului eveniment produs în această dimineaţă (marți dimineață, n.red.) la un operator din judeţul Prahova, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a solicitat ISU Prahova prezentarea unui raport preliminar referitor la controalele efectuate, inclusiv deficienţele constatate şi sancţiunile aplicate, dacă acestea există, precum şi măsurile dispuse de personalul de specialitate în scopul remedierii deficienţelor constatate la nivelul spaţiilor aparţinând operatorului economic cu funcţiuni de cazare, situat în localitatea Tohani din judeţul Prahova, în timpul verificărilor efectuate. Acest raport solicitat de altfel şi de şeful DSU, Raed Arafat, va face obiectul unei analize ample, alături de specialişti ai Inspecţiei de Prevenire din cadrul IGSU”, a anunţat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.