Dictatorul nord-coreean a ordonat armatei sale să accelereze pregătirile de război


  • ACP
  • Dec 28, 2023 15:54
  • 339
Dictatorul nord-coreean a ordonat armatei sale să accelereze pregătirile de război

Președintele nord-coreean Kim Jong Un a ordonat "accelerarea" pregătirilor de război, inclusiv a programului său nuclear, conform declarațiilor de joi ale presei de stat din țara sa, după ce avertizase cu doar o săptămână înainte că nu vă ezita să lanseze un atac nuclear dacă țara sa ar fi "provocată" cu arme nucleare. De data aceasta, el a încercat să explice că "situația militară" din peninsula coreeană a devenit "extremă" din cauza provocărilor "fără precedent" ale Statelor Unite.

Phenianul consideră provocatoare cooperarea în domeniul apărării dintre Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite în fața seriei record de teste cu arme avansate tehnologic efectuate de Phenian în acest an, care a dus la activarea unui sistem de partajare de date în timp real despre lansările de rachete nord-coreene între cele trei țări. Totodată, la începutul acestei luni, un submarin american cu propulsie nucleară a sosit în orașul-port sud-coreean Busan, iar bombardierele americane cu rază lungă de acțiune au participat la exercițiile cu armatele sud-coreeană și japoneză.

Coreea de Nord a descris anterior participarea activelor strategice ale SUA - cum ar fi bombardierele B-52 - la exerciții comune din peninsula coreeană drept "mișcări provocatoare de război nuclear intenționat ale SUA".

Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia și-au intensificat cooperarea militară după ce Phenianul a lansat un satelit de recunoaștere anul acesta, a testat cea mai avansată rachetă balistică intercontinentală (ICBM) din arsenalul său și și-a consacrat statutul de putere nucleară în constituția țării. Coreea de Nord este probabil să "desfășoare arme nucleare tactice în zonele din apropierea graniței intercoreene" și să-și avanseze în continuare programul nuclear în noul an, pentru a exercita "presiuni mari" asupra Coreei de Sud și Statelor Unite, menținând în același timp legături strânse cu aliații tradiționali Rusia și China, conform AFP. 

Săptămâna trecută, agenția atomică a Națiunilor Unite a declarat că un al doilea reactor la instalația nucleară Yongbyon din Coreea de Nord părea să fie operațional, considerând acest fapt "profund regretabil". 

Phenianul s-a declarat o putere nucleară "ireversibilă" anul trecut și a repetat în mai multe rânduri că nu va renunța niciodată la programul său nuclear, pe care regimul îl consideră esențial pentru supraviețuirea sa. (sursa: Reuters

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.