Putin i-a transmis președintelui chinez Xi Jinping că este dispus să lungească războiul încă 5 ani


  • ACP
  • Dec 28, 2023 17:33
  • 981
Putin i-a transmis președintelui chinez Xi Jinping că este dispus să lungească războiul încă 5 ani

În timpul unei întâlniri cu președintele chinez Xi Jinping, ce a avut loc în martie, Vladimir Putin a transmis că Rusia "va lupta timp de cel puțin cinci ani" în Ucraina, conform publicației japoneze Nikkei Asia care citează surse proprii.

Putin îl asigura atunci pe omologul său chinez că Rusia va prevala în cele din urmă în război, în condițiile în care situația de pe frontul din Ucraina nu era tocmai favorabilă forțelor ruse în acea perioadă.  

"Implicația probabilă a fost că un război prelungit l-ar favoriza pe partenerul bine înarmat al Chinei. Analizată în altă optică, remarca a fost și un avertisment pentru Xi să nu-și schimbe poziția pro-Rusia. Indiferent dacă Xi a fost convins, remarca lui Putin făcută la summit deține cheia înțelegerii unei serii de evoluții misterioase în relațiile Rusia-China, de la o misiune de pace chineză în Europa în luna mai, până la demiterea ministrului de Externe câteva luni mai târziu".   Astfel, China și-a revizuit strategia față de Rusia, parțial bazată pe declarația lui Putin din luna martie privind cei "cinci ani".

Putin a sugerat Occidentului în ultima perioadă, în mai multe rânduri, prin intermediari, că ar fi deschis la o încetare a focului dacă Rusia ar putea păstra teritoriile pe care le ocupă în prezent, "dar având în vedere cuvintele lui Putin către Xi din luna martie, dezvăluite de mai multe surse familiarizate cu manevrele diplomatice dintre China și Rusia, intențiile raportate ale liderului rus de încetare a focului nu ar trebui luate în considerare", spun jurnaliștii Nikkei Asia.

O explicație pentru jocul lui Putin ar fi că acesta ar putea să încerce doar să creeze iluzia că se îndreaptă spre o încetare a focului sau chiar spre pace, pentru a-și crea o atmosfera favorabilă înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia din luna martie.

În ceea ce privește China, Nikkei Asia spune că prelungirea pe mai mulți ani a războiului din Ucraina va avea un impact semnificativ asupra planurilor și ambițiilor lui Xi  de a "reunifica" Taiwanul cu China continentală. De asemenea, ar putea fi influențate și planurile lui Xi Jinping pentru încă un mandat ca lider al Chinei și secretar general al Partidului Comunist din China. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.