Pentru că și-au permis să citească în public poezii anti-război, mai mulți ruși au fost condamnați la închisoare de un tribunal din Moscova


Pentru că și-au permis să citească în public poezii anti-război, mai mulți ruși au fost condamnați la închisoare de un tribunal din Moscova

Un tribunal din Moscova a condamnat doi bărbați la închisoare pentru citirea în public a unor poezii împotriva invaziei rusești asupra Ucrainei, a informat Radio Free Europe/Radio Liberty în data de 28 decembrie.

Rusia a instaurat o campanie de cenzură la scară largă în luna martie 2022, incriminând, prin lege, orice critică publică adusă invaziei, contrazicerea propagandei ruse sau chiar redarea muzicii ucrainene în public.

Artem Kamardin, Yegor Shtovba și Nikolai Daineko au citit poeziile cu pricina în data de 25 septembrie 2022, lângă monumentul poetului sovietic Vladimir Mayakovsky.

A doua zi, oamenii legii le-au percheziționat casele și i-au agresat, a transmis RFE/RL. Ulterior, a apărut online un videoclip în care aceștia își cereau scuze, având însă vânătăi vizibile pe față.

Kamardin a fost condamnat la șapte ani de închisoare, în timp ce Shtovba s-a ales cu o condamnare de cinci ani și jumătate. Danieko a fost deja condamnat în luna mai 2023 la patru ani de închisoare.

Potrivit publicației ruse independente Sota, Kamardin s-a ales cu o pedeapsă mai mare, întrucât a fost acuzat de organizarea grupării. (sursa: Kyiv Independent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.