Rafale de rachete și drone lansate de ruși asupra Ucrainei. Apelul ambasadoarei SUA la Kyiv: "Ucraina are nevoie acum de fonduri pentru a continua să lupte pentru libertate!"


Rafale de rachete și drone lansate de ruși asupra Ucrainei. Apelul ambasadoarei SUA la Kyiv: "Ucraina are nevoie acum de fonduri pentru a continua să lupte pentru libertate!"

"Ucraina are nevoie acum de fonduri pentru a continua să lupte pentru libertate", a spus ambasadoarea SUA la Kyiv, Bridget Brink, într-o postare pe rețeaua X, pe fondul valului masiv de atacuri efectuate astăzi, 29 decembrie, de forțele rusești asupra orașelor ucrainene.

Rusia a lansat 158 de drone și rachete pe parcursul atacului, dintre care Ucraina a doborât 114. Potrivit datelor disponibile la ora 13, 18 persoane au fost ucise și 132 rănite de valul de rachete și drone lansate astăzi de ruși. 

"Asta e ceea ce văd ucrainenii pe telefoanele lor în această dimineață: și, drept rezultat, milioane de bărbați, femei și copii se află în adăposturi anti-bombă, în timp ce Rusia trage rachete asupra întregii țări", a mai zis ambasadoarea SUA, descriind o imagine pe care a publicat-o pe rețeaua X și care arată alerta pe care o primesc ucrainenii pe telefon atunci când există amenințarea iminentă a unor atacuri efectuate de forțele ruse. 


Președintele leton, Edgars Rinkevics, a publicat, la rândul său, pe rețeaua X, un mesaj în care cere sporirea sprijinului internațional destinat Ucrainei. 

"Teroriștii ruși continuă bombardarea masivă a orașelor ucrainene. Ucraina trebuie să primească toată asistența militară și financiară acum. Aceasta este singura modalitate de a opri războiul și atacurile împotriva țintelor civile", a spus Rinkevics. (sursa: Kyiv Independent)

Consilierul prezidențial ucrainean Andriy Yermak a declarat că valul de lovituri efectuate vineri de ruși împotriva orașelor ucrainene arată că țara are nevoie de "mai mult sprijin" din partea comunității internaționale.

"Facem totul pentru a ne întări scutul aerian. Dar lumea trebuie să vadă că avem nevoie de mai mult sprijin și putere pentru a opri această teroare. Rachetele zboară din nou spre orașele noastre, iar civilii sunt vizați", a scris Yermak pe Telegram. 

Apelurile de a fi continuat și sporit sprijinul destinat Ucrainei vin în contextul în care Congresul SUA nu a dat momentan undă verde unui pachet de finanțare de 61 de miliarde de dolari. Întreaga situație a dus la o incertitudine uriașă cu privire la capacitatea Ucrainei de a-și finanța apărarea în 2024.

Guvernul SUA a anunțat miercuri ceea ce a spus că reprezintă ultimul pachet de armament rămas disponibil pentru Ucraina sub autorizația aflată în prezent în vigoare, Congresul fiind acum cel ce va trebui să decidă dacă va continua să susțină lupta Kyivului împotriva rușilor invadatori. (sursa: Kyiv Post)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.