EPURARE de proporții în Parlamentul Chinei comuniste și la vârful Armatei Populare. Detaliile


EPURARE de proporții în Parlamentul Chinei comuniste și la vârful Armatei Populare. Detaliile

China a înlăturat brusc, fără nici cea mai infimă explicație, 9 oficiali militari din Parlamentul său național, printre care se află 5 generali ai Forțelor Rachetelor Strategice a armatei, într-o remaniere radicală ce urmează după numirea unui nou ministru al Apărării. 

Decizia, anunțată vineri seara de agenția de știri Xinhua, vine după o reuniune a Comitetului Central al Partidului Comunist de guvernământ și face parte dintr-o serie de mișcări de restructurare la nivel înalt din cadrul armatei, după demiterea ministrului Apărării, Li Shangfu, în octombrie. 

Numit în martie, Li a dispărut din vizorul public în august, înainte de a fi demis oficial în octombrie și abia vineri Beijingul l-a numit pe Dong Jun, fostul șef al marinei militare, ca nou șef al Ministerului Apărării. 

În ultimele luni a avut loc o revizuire a conducerii Forței Rachetelor din China, care supraveghează arsenalul nuclear al Beijingului, după ce s-a vorbit în presa chineza despre o anchetă de corupție în care a fost implicat și fostul comandant al corpului militar, Li Yuchao. 

Printre cei 9 demiși se numără 5 comandanți importanți din trecut sau actuali ai Forței Rachetelor și un fost comandant al Forțelor Aeriene, Ding Laihang, potrivit publicației chineze South China Morning Post. 

Unul dintre cei demiși era comandant naval iar doi dintre aceștia au lucrat în Departamentul de Dezvoltare a Echipamentelor și pentru Comisia Militară Centrală, care este cel mai înalt organism de comandă militară din ierarhia politică a Chinei, fiind prezidat chiar de către președintele Xi Jinping. 

Cei 9 oficiali erau în Parlamentul național al Chinei ca reprezentanți nealeși. Demiterea lor „sugerează că acei ofițeri sunt cercetați și confirmă unele dintre zvonurile care circulă pe această temă”, precizează SinoInsider, o firmă specializată în politica chineză, cu sediul în Statele Unite. 

Mazilirile sunt un semn că perioada de epurare din Armata Populară, de aproape un deceniu, ordonată de Xi Jinping, nu s-a terminat. Eliminarea a 12 delegați din organul legislativ și consultativ politic în interval de trei zile sugerează și faptul că „reformarea armatei de către Xi a atins apogeul”, au scris analiștii Eurasia Group. 

„Este probabil ca investigațiile să meargă mai departe la niveluri inferioare, precum și în alte departamente”, au adăugat ei – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.