Liderul opoziției din Coreea de Sud a fost înjunghiat la Busan. Detaliile


  • ACP
  • Jan 2, 2024 12:09
  • 1249
Liderul opoziției din Coreea de Sud a fost înjunghiat la Busan. Detaliile

Președintele Partidului Democrat (DPK, partid de opoziție) din Coreea de Sud – l-am numit pe Lee Jae-myung – a fost atacat cu un cuțit, marți dimineața, în timpul unei vizite la Busan, de un bărbat în vârstă de 67 de ani. Atacatorul l-a tăiat pe politician pe partea stângă a gâtului, în timp ce vorbea cu reporterii, în cursul turului său la un site propus pentru un nou aeroport din oraș. 

În timp ce Lee Jae-myung s-a prăbușit la pământ, atacatorul a fost imediat imobilizat de mulțimea din jur și apoi arestat de agenții de poliție. 

După înjunghiere, Lee a fost transportat la Spitalul Universitar Național Pusan, situat la aproximativ 20 de minute, iar ulterior a fost mutat cu elicopterul la Spitalul Universității Naționale din Seul, în vederea unei intervenții chirurgicale. 

Potrivit poliției și oficialilor DPK, Lee a suferit o rană de 1 centimetru la gât, dar nu și-a pierdut cunoștința, iar purtătorul de cuvânt al DPK a declarat reporterilor că se presupune că Lee a suferit o leziune la vena jugulară. 

Agresorul a declarat la secția de poliție, după arestare, că „a vrut să-l omoare pe președintele Lee”, iar autoritățile și-au indicat intenția de a acuza individul de tentativă de omor. 

Lee Jae-myung urma să facă un tur prin Busan și prin jurul provinciei Gyeongsang de Sud pentru a asculta opiniile cetățenilor despre proiectul noului aeroport și pentru a se întâlni cu fostul președinte Moon Jae-în la reședința să din Yangsan. 

Aceasta nu este prima dată când un politician din Coreea de Sud a fost atacat în timpul campaniei. La 7 martie 2022, fostul președinte al DPK, Song Young-gil, a fost atacat de un extremist care l-a lovit în cap cu un ciocan. După ce a fost operat, a revenit pe traseul campaniei în ziua următoare, încă vizibil rănit, iar atacatorul său s-a sinucis o lună mai târziu în timp ce era deținut într-un centru de detenție din Seul. 

În mai 2006, fosta președintă a Marelui Partid Național, Park Geun-hye, a fost tăiată pe față de un atacator supranumit Ji, care a fost condamnat de o instanță la 10 ani de închisoare, dar nu a recunoscut atacul ca o tentativă de omor. 

Și fostul ambasador al SUA în Coreea de Sud, Mark Lippert, a fost atacat cu un cuțit în timpul unui discurs public la Gwanghwamun, Seul, în martie 2015. Atacatorul, Kim Ki-jong, membru al unui grup extremist progresist, i-a provocat multiple răni la brațul stâng și partea dreaptă a feței lui Lippert, fiind condamnat la 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.