Operațiune antitero israeliană de succes: Adjunctul șefului Hamas, ucis alături de o serie de lideri ai grupării Hezbollah în timp ce se aflau la un sediu din Beirut


  • ACP
  • Jan 2, 2024 21:33
  • 971
Operațiune antitero israeliană de succes: Adjunctul șefului Hamas, ucis alături de o serie de lideri ai grupării Hezbollah în timp ce se aflau la un sediu din Beirut

Liderul adjunct al grupării Hamas, Saleh al-Arouri, care trăia în exil în Liban, a fost ucis marți seară alături de alți oficiali ai Hamas și ai grupării teroriste libaneze Hezbollah, în urma unei lovituri israeliene date asupra suburbiei Dahiyeh din Beirut.

Agenția Națională de Știri din Liban a declarat că explozia, care a ucis șase persoane și a provocat un incendiu pe strada Hadi Nasrallah, la sud de Beirut, a fost produsă de o dronă israeliană, dar oficialii israelieni nu au comentat oficial această declarație.  

Apartamentul aflat la etajul trei, vizat de lovitura de precizie a dronei israeliene, ar fi unul din birourile Hamas aflat în suburbiile sudice ale capitalei libaneze, care sunt un bastion al grupării aliate Hezbollah, condusă de regimul de la Teheran.  

Saleh al-Arouri, în vârstă de 57 de ani, a fost unul dintre fondatorii aripii militare a Hamas, șef adjunct al biroului politic al grupării teroriste și considerat liderul de facto al aripii militare Hamas din Cisiordania, deși locuia de multă vreme în străinătate. Fiind considerat cea mai notorie figură a Hamas în orchestrarea terorismului din Cisiordania împotriva Israelului, era căutat de ani de zile de serviciile de informații israeliene. Autoritățile israeliene au promis că vor viza toți liderii Hamas după atacul devastator al grupării teroriste din 7 octombrie asupra Israelului, care a ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și a dus la răpirea a peste 240 de alte persoane. De asemenea, la o conferință de presă desfășurată pe 22 noiembrie la Tel Aviv, susținută alături de mai mulți membri ai cabinetului de război, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că "a instruit deja" Mossadul să vizeze șefii Hamas "oriunde s-ar afla".

După atac, membrul parlamentului israelian Danny Danonm din partea partidului de dreapta Likud, a transmis pe rețeaua X că a felicitat "IDF, Shin Bet, Mossad și toate forțele de securitate" pentru uciderea lui Arouri. La rândul sau, ministrul Finanțelor, Bezalel Smotrich, a postat pe X următorul text din Cartea Judecătorilor: "Așa că lasă toți dușmanii tăi să piară". 

Canalul 12 a raportat că secretarul de cabinet Yossi Fuchs a trimis o directivă miniștrilor prin care le-a ordonat să nu vorbească public despre presupusa lovitura cu dronă împotriva activistului de prim rang al Hamas, îndă nici Danon, nici Smotrich nu și-au șters tweet-urile. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.