Un urmărit general, condamnat la 8 ani de închisoare în R.Moldova, este liderul din umbră al AUR Vaslui. Are afaceri în România, canal TV, ziar, ong și un copil cu agramata Raisa Enachi, deputată AUR, viitoare europarlamentară


Un urmărit general, condamnat la 8 ani de închisoare în R.Moldova, este liderul din umbră al AUR Vaslui. Are afaceri în România, canal TV, ziar, ong și un copil cu agramata Raisa Enachi, deputată AUR, viitoare europarlamentară

Ion Ion Filimon, originar din Chișinău, 57 de ani, apare de mai bine de opt ani de zile pe siteul Poliției de Frontieră a R.Moldova în calitate de urmărit general ca urmare a unei condamnări la închisoare, în regim închis, pentru fapte penale grave. Foto jos

În mod inexplicabil însă, autoritățile din R.Moldova nu fac niciun demers de prindere a infractorului Filimon care nici măcar nu se mai ascunde de ani buni, ci este chiar foarte prezent și la vedere în viața publică și politică din România, unde trece drept om de bază în teritoriu al liderului AUR, George Simion. 

Și nu doar că Filimon nu se ascunde, ci face afaceri în România, în nume propriu și chiar acțiuni „caritabile” (fiind din 2021 președinte al ong-ului „Renașterea Vasluiului”), este activ pe rețelele sociale, înființează și coordonează entități de presă dubioase (POD TV, vasluiulgandeste.ro) și mai ales este cunoscut pe plan local (în Vaslui) drept liderul din umbră al AUR Vaslui, organizație care a dat în 2020 doi parlamentari controversați (deputata Raisa Enachi, 42 de ani, și senatorul Andrei Busuioc, ambii originari din R.Moldova, ultimul fiind și arestat la un moment dat în țara natală pentru cultura de marijuana din grădina personală). Mai mult, potrivit unor dezvăluiri recente de presă, deputata AUR Raisa Enachi este chiar concubina infractorului Ion Filimon, cei doi având și un copil. 

Ion Filimon apare  și într-o postare de pe Facebook a lui George Simion care îl indica (cu număr de telefon) drept persoană de contact a AUR pentru județul Vaslui. 

Potrivit datelor publice, Filimon este și administrator de firmă, Rubelmet SRL, cu sediul în județul Ilfov, sat Ștefăneștii de Jos, unde Raisa Enachi era consilier juridic prin ianuarie 2020 câștigând undeva la 1700 de lei pe lună înainte de a deveni deputată din partea AUR (adică, oficial, era muritoare de foame).

Deși agramată și cu discurs poticnit în limba română chiar și după atâția ani petrecuți prin România, Raisa Enachi figurează în prezent pe lista AUR pentru Parlamentul European.

Concubinul infractor a mai fost în atenția presei locale recent, admițând că este dat în urmărire națională, dar susținând că ar fi o condamnare „politică” și că justiția din țara natală este atât de coruptă încât nu are speranțe să poate „remedia” situația sa „nedreaptă”. Dar oare nu tocmai corupția din R.Moldova a făcut ca acest infractor urmărit general să nu fie căutat mai bine?

Filimon a negat că ar conduce AUR Vaslui, deși membrii organizației locale îl știu de „șef”, iar „ong-ul” său inițiază, alături de AUR, inclusiv proteste la Vaslui. Fiind un potențial paravan pentru publicitate și mită electorală având în vedere conexiunile sale cu formațiunea politică a lui George Simion. De altfel, pagina de Facebook a ong-ului o promovează intens pe Raisa Enachi, preluând toate declarațiile publice ale acesteia.

„Nu conduc niciun partid, ca să fie clar! Eu ajut, este o diferență! Ca să conduci, trebuie să ai niște criterii de îndeplinit, iar eu nu le am pe toate! Dar pot să-mi spun o părere, pentru că am umblat prin județ, am căutat oameni care să conducă partidul acesta. Dar nu prea vor să-și asume conducerea, toți stau comozi și așteaptă 2024. Deci eu nu am funcție de conducere, dar am un cuvânt de spus! Pentru că eu i-am adus pe cei care acum conduc partidul. Ca atare, vin împreună cu doamna deputat Raisa să vedem dacă este nevoie de ajutor. Da, sunt urmărit național în Republica Moldova, am recunoscut asta din prima secundă în care am intrat pe ușa partidului nostru. Le-am zis <<băi băieți, eu am o problemă și nu pot trage partidul în jos pentru o cauză de nimic pe care o am în Republica Moldova>>. Am încercat să rezolv problema, dar justiția moldovenească să știți, este de genul că fără bani nu rezolvi nimic. Asta este felul de a funcționa justiția acolo: îți crează o problemă, pe care tot tu trebuie să o rezolvi cu bani, înțelegeți? Te deposedează de avere, cum am pățit eu, după ce am plecat din Republica Moldova numai cu hainele de pe mine și după aceea se încep a fi trimise tot felul de <<săgeți>>. Ba că trebuie 10.000 de euro, ba 14.000 de euro, ba 30.000 de euro… Cinci instanțe europene le-au refuzat extrădarea mea! Am fost reținut și judecătorii toți închideau dosarul și îmi ziceau <<Băi Ioane, pleacă în treaba ta, că aici în dosarul acesta nu-i nimic clar!>>. Faptul că unii colegi sau foști colegi de exemplu își acoperă incompetența fluturând problema mea, care pe mine m-a marcat în viață, eu nu mi-am văzut copiii 13 ani, spune multe! Numai eu știu ce înseamnă să fii hărțuit, alungat, flămând …”, afirmă Filimon într-o declarație pentru Vremea Nouă. Detalii AICI.

CITEȘTE ȘI: Ceaușeasca și Dăncilă, adevărate genii pe lângă parlamentarii AUR de Vaslui. Raisa Enachi și Andrei Busuioc sunt incapabili să scrie corect în limba maternă a lui Simion și Șoșoacă. Greșelile de corijenți ale celor doi în texte publice

Senatorul AUR de Vaslui a fost arestat într-un dosar de trafic de droguri. Recent, el a votat în Parlament împotriva combaterii traficului și consumului de droguri

Redăm comentariul agramat al infractorului Ion Filimon:

Iată și o recenzie a Pod TV, oficină pro AUR, post tv online înființat de Filimon:

Filimon și Enachi apar împreună peste tot (foto 1 jos, centru, eveniment în orașul Negrești, Vaslui, foto 2, ultimul din dreapta imaginii, la Parlamentul României, la un eveniment inițiat de AUR - „Summitul Antreprenorilor Români”, foto 3, primul rând, dreapta, Congresul național AUR, toate în luna decembrie):

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.