Iran: peste 80 de morți în urma unui atentat masiv cu bombe. Se întâmplă la numai o zi după uciderea adjunctului comandantului Hamas în Beirut


  • ACP
  • Jan 4, 2024 13:05
  • 1208
Iran: peste 80 de morți în urma unui atentat masiv cu bombe. Se întâmplă la numai o zi după uciderea adjunctului comandantului Hamas în Beirut

Două explozii despre care se spune că au reprezentat un ”atac terorist” de mare anvergură au ucis peste 80 de persoane și au rănit alte peste 200 în apropierea unui cimitir din orașul iranian Kerman, unde este îngropat fostul comandant Qassem Soleimani, ucis de o dronă americană cu patru ani în urmă. 

Agențiile de presă iraniene au raportat că cele două explozii au avut loc în timpul unei ceremonii în care mulțimile s-au adunat în orașul natal al lui Soleimani, pentru a comemora a patra aniversare de la uciderea lui. 

Agenția oficială de știri iraniana IRNA, citând o „sursă informată”, a raportat că investigațiile inițiale indică faptul că în apropierea cimitirului au existat două dispozitive explozive activate prin telecomandă. 

Ministrul de Interne al Iranului, Ahmad Vahidi, a declarat că explozia inițială a avut loc la ora 15:00. ora locală, cu o explozie ulterioară care a a survenit după ce oamenii s-au adunat pentru a ajuta victimele în urma primului incident. 

Cele mai multe victime au rezultat în urma celei de-a doua explozii, a adăugat el. 

Potrivit IRNA, prima explozie a avut loc la aproximativ 700 de metri de mormântul lui Soleimani, în timp ce a doua a fost la aproximativ un kilometru distanță. 

Imaginile distribuite de presa de stat au arătat mulțimile care se întorceau la cimitirul din Kerman, scandând „Moarte pentru Israel!” și „Moarte pentru America!”, înainte de a fi lovite de a doua explozie. 

„Acest act terorist va fi întâmpinat cu un răspuns puternic și zdrobitor din partea aparatelor de securitate și militare, în cel mai scurt timp posibil”, a amenințat ministrul Vahidi. 

Deși atacul NU a fost revendicat de nimeni iar Iranul nu a atribuit încă oficial vina niciunei părți, comandantul Forței Quds (armata de operațiuni externe a Corpului Gărzii Revoluționare Islamice) – Esmail Qaani – a susținut că cei din spatele exploziilor cu bombe ar fi susținuți de SUA și Israel. 

Liderul suprem – Ali Khamenei – a spus că cei responsabili de explozie vor primi un „răspuns dur”, iar președintele Ebrahim Raisi a specificat că serviciile de securitate iraniene „vor identifica și pedepsi în curând pe autorii acestui act laș”

Iranul a declarat joi zi de doliu după exploziile mortale – sursa AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.