Clasamentul pe anul 2023: Polonia a fost lidera NATO la capitolul cheltuieli pentru apărare


Clasamentul pe anul 2023: Polonia a fost lidera NATO la capitolul cheltuieli pentru apărare

Polonia se află în fruntea clasamentului NATO privind cheltuielile militare în anul 2023, acestea ajungând la 3,9% din produsul intern brut (PIB) al țării, potrivit agenției de știri Belga.

"Polonia este lidera NATO în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare", a raportat vineri agenția belgiană, citând date publicate de Institutul German de Cercetări Economice.

Amintind că NATO cere ca toți membrii săi să stabilească un prag de 2% din PIB ca nivel minim pentru cheltuielile pentru apărare, Belga a precizat că doar 10 membri ai alianței (din 31 de state) au îndeplinit momentan obiectivul.

"Polonia este lidera NATO, cu cheltuielile sale militare la 3,9% din PIB. Este urmată de Grecia (3%) și Estonia (2,7%)", a transmis Belga, adăugând că Finlanda, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Marea Britanie au atins, la rândul lor, obiectivul. 

Belgia și Luxemburg s-au clasat la coada clasamentului, cu cheltuielile militare de 1,1% din PIB și, respectiv, 0,7%.

Polonia a comandat recent capabilități militare moderne din Coreea de Sud, inclusiv unități de artilerie de rachete Chunmoo, tancuri K2 Black Panther, obuziere autopropulsate K9 și avioane de antrenament de luptă FA-50, ca reacție la războiul dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei. (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.