Terorism găzduit de o țară NATO: Turcia îi oferă adăpost liderului Hamas care a gestionat finanțarea atacurilor împotriva Israelului


  • ACP
  • Jan 5, 2024 16:02
  • 631
Terorism găzduit de o țară NATO: Turcia îi oferă adăpost liderului Hamas care a gestionat finanțarea atacurilor împotriva Israelului

Turcia, despre care merită reiterat că e țară NATO, adăpostește unul din înalții oficialii ai Hamas, care a avut un rol important în pregătirea atacurilor împotriva Israelului de pe 7 octombrie în care au fost asasinați aproximativ 1.200 de israelieni, iar alte sute au fost luați ostatici.  

Potrivit publicației The Wall Street Journal, Zaher Jabarin își desfășoară activitatea din Istanbul, de unde s-a ocupat de supervizarea strângerii și gestionării banilor cu care s-au achiziționat echipamentele și proviziile necesare pentru militanții care au invadat Israelul, inclusiv de asigurarea și transportul fondurilor din Iran în interiorul Fâșiei Gaza.

Un fost oficial israelian din domeniul securității, Uzi Shaya, a declarat pentru presă că "Jabarin a jucat un rol enorm (în atacuri) pentru că se ocupa de toate finanțele Hamas din afara Gazei. Jabarin este directorul general al Hamas". 

Mai mult, Washingtonul estimează că activistul de rang înalt a reușit să gestioneze fonduri de sute de milioane de dolari pentru gruparea Hamas, conform The Wall Street Journal.  

Zaher Jabarin a fost vizat cu sancțiuni de Statele Unite încă din 2019, pentru activitatea sa în slujba grupării teroriste. Trezoreria Statelor Unite a declarat, la acea vreme, că Jabarin "a asistat material, a sponsorizat sau a oferit sprijin financiar, material sau tehnologic pentru Hamas". 

"În calitatea sa de șef al Departamentului de Finanțe al Hamas, Jabarin s-a concentrat pe dezvoltarea unei rețele financiare în Turcia care să permită organizației Hamas să strângă, să investească și să spele bani înainte de a-i transfera în Gaza și Cisiordania", se mai spune în notificarea privind sancțiunile. 

"În ultimii ani, Jabarin a promovat activitățile teroriste ale Hamas în Cisiordania și Gaza, vizând Israelul, transferând sute de mii de dolari în Cisiordania pentru a finanța activitatea teroristă a Hamas. În plus, Jabarin încearcă să promoveze activitatea de afaceri și investițiile pentru a genera venituri pentru Hamas", au mai precizat oficialii americani. 

Jabarin neagă însă orice legătură cu aripa militară a Hamas, cunoscută sub numele de Brigăzile Izz ad-Din al-Qassam, susținând că el are atribuții numai pe latura politică a Hamas, care conduce oficial Fâșia Gaza. Acuzațiile că ar avea legături cu partea militară a Hamas, spune el, ar fi parte a unei campanii de dezinformare a Israelului. 

"Israelul încearcă să amestece mere și portocale", a spus Jabarin pentru WSJ. "Al-Qassam are propriile legături, departe de partidul politic Hamas", a continuat acesta. (sursa: WSJ) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.