Stimați influenceri, jurnaliști și alți intelectuali din R.Moldova. O serie de informații utile


Stimați influenceri, jurnaliști și alți intelectuali din R.Moldova. O serie de informații utile

Forma corectă a conjugării verbului "a lua" la prezent persoana a doua singular e "iei", nu "iai".

Deci "tu iei", nu "tu iai".

La fel, conjugarea verbului "a vrea" la același timp și persoană e "vrei", nu "vreai". "Tu vrei", nu "tu vreai".

"Bei apă", nu "beai apă" ș.a.m.d..

Înțeleg că există un complex al unora datorat proastei cunoașteri a limbii române în măsura în care vi se pare că deschiderea vocalică "/e/ai" "suna" mai "muntenește", mai meridional, și că prin comparație, combinația de semi-vocale, mai închise "ie" va suna "mai moldovenește", dar nu există niciun motiv să vă simțiți intimidați de acest lucru. 

Forma corectă e cea pe care v-am prezentat-o. Mai deschideți cartea de gramatică din când în când dacă aveți dubii, întrebări, nu e nicio rușine, mai ales că activați într-un domeniu de maximă și intensă interacțiune și comunicare cu publicul, reprezentat de noi, oamenii simpli, pe care ne-ați căpiat deja cu greșelile voastre gramaticale elementare și restul prostologiilor care mai de care mai intelectuale, chestie cu atât mai ridicolă cu cât emiteți pretenții cât casa, frate.

Mulțumesc.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.