Charles Michel liniștește Europa anti-Putin: Consiliul European poate evita președinția putinistului Viktor Orban / Observator european: „Nu exagerați cu demisia timpurie a lui Charles Michel. Postul este deja destinat unei persoane apropiate de Franța & stânga”


Charles Michel liniștește Europa anti-Putin: Consiliul European poate evita președinția putinistului Viktor Orban / Observator european: „Nu exagerați cu demisia timpurie a lui Charles Michel. Postul este deja destinat unei persoane apropiate de Franța & stânga”

Actualul preşedinte al Consiliului European, Charles Michel, va candida la alegerile pentru Parlamentul European din iunie şi îşi va părăsi postul la jumătatea lunii iulie dacă va fi ales, a precizat el într-un interviu acordat ziarului belgian De Standaard citat de Reuters și RFI

„Am decis să candidez la alegerile europene din 2024. Dacă voi fi ales, îmi voi ocupa locul. Consiliul European poate anticipa şi numi un succesor până la sfârşitul lunii iunie, începutul lunii iulie", a declarat Charles Michel.

În vârstă de 48 de ani, preşedintele Consiliului European este un fost prim-ministru belgian şi ocupă funcţia de şef al Consiliului UE, grupul de lideri de guvern din cele 27 de state membre ale UE, de la sfârşitul anului 2019. Charles Michel va fi primul pe lista partidului său belgian de centru-dreapta, Mouvement Reformateur, a precizat De Standaard.

Michel a mai spus că, la acest moment, Consiliul European „are multe instrumente” pentru a evita ca rusofilul Viktor Orbán, premierul de la Budapesta, să ajungă să fie prezidat de acesta.

Consiliul European este cel mai înalt organism politic de conducere al Uniunii Europene, care include liderii (președinții sau prim-miniștrii) tuturor statelor membre UE. Euroconsiliul este cel care ia decizii strategice cu privire la care va fi politica Uniunii Europene în general și în ce direcție se va mișca blocul. Pe lângă liderii statelor membre UE, Euroconsiliul include și o persoană „neutră” – președintele Euroconsiliului, care nu reprezintă în mod direct niciuna dintre țări. El acționează ca moderator la ședințele Euroconsiliului și este, de asemenea, responsabil pentru toate problemele organizatorice legate de activitatea Euroconsiliului.

Funcția de președinte al Consiliului European este crucială pentru numeroase decizii, inclusiv pentru ajutorul pentru Ucraina invadată, posibilitatea ca premierul ungar putinist, Viktor Orban, să ajungă să ocupe această funcție, chiar și pentru scurt timp, dând fiori reci întregului bloc comunitar.

Îngrijorarea Europei anti-Putin este legată de faptul că candidatura și cel mai probabil alegerea lui Charles Michel în Parlamentul European - o altă structură a UE responsabilă de crearea „legilor” UE - se va întâmpla tocmai în momentul în care Ungaria va prezida UE conform principiului rotației. Conform regulilor, șeful statului care prezidează UE îndeplinește și atribuțiile de președinte al Consiliului European, dacă acesta este în imposibilitate de a face acest lucru. Adică, în acest caz, această structură poate fi condusă de Viktor Orban.

Zilele trecute, observatori și analiști au criticat aspru decizia lui Michel, calificând-o ca „nesăbuită și egoistă”. 

Alberto Alemanno, profesor de drept european la Colegiul European, spune că decizia lui Michel este „nu doar egoistă, dar și iresponsabilă”. „Să-i deschizi ușa lui Orban, acuzat că încalcă legea europeană, să ajungă să devină președintele Consiliului European și să conducă ședințe cu șefi de guvern europeni, chiar și doar temporar, este și mai problematic și mai iresponsabil”, a apreciat Alemanno într-o declarație pentru The Guardian. Michel a fost „cel mai slab președinte de consiliu numit vreodată”, iar „constantele sale bătălii de ego” cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, au slăbit Uniunea pe scena internațională, a adăugat profesorul. 

Alți observatori susțin că situația nu este atât de problematică și că decizia lui Michel doar va determina grăbirea întregului proces. Hosuk Lee-Makiyama de le Centrul European pentru Politică Economică Internațională, think-tank european, a scris pe contul său de Twitter: „Nu exagerați cu demisia timpurie a lui Charles Michel. Aceasta nu face decât să devanseze cu 6-9 luni cursa pentru alegerea succesorului său, o pacoste pentru câțiva candidați care vor fi încă blocați în politica națională. Este un post de nivel 2 care este deja destinat unei persoane apropiate de Franța & stânga”. 

Liderii europeni urmează să se întâlnească pe 17 iunie și 27-28 - după alegerile parlamentare cincinale, care au loc în întregul bloc în perioada 6-9 iunie - pentru a începe să se lupte pentru posturile de conducere ale blocului, inclusiv pentru președinții Comisiei și Consiliului.

În mod normal, aceste negocieri ar dura luni de zile, culminând cu instalarea noii comisii la sfârșitul lunii noiembrie, dată la care ar trebui să se încheie mandatul lui Michel în calitate de președinte al Consiliului. Dar liderii vor avea acum mult mai puțin timp la dispoziție. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.