Analiști: China se pregătește să invadeze Taiwanul. Ziua critică ar fi 13 ianuarie când în insulă au loc alegeri, iar forțele pro-independență au șanse mari să iasă învingătoare


Analiști: China se pregătește să invadeze Taiwanul. Ziua critică ar fi 13 ianuarie când în insulă au loc alegeri, iar forțele pro-independență au șanse mari să iasă învingătoare

Analistul german Alexander Görlach, specializat în relații internaționale, apreciază că invadarea Taiwanului de către China ar fi iminentă în viitorul apropiat, având în vedere presiunea sub care se află dictatorul comunist de la Beijing, dar și faptul că în Taiwan au loc alegeri libere în 13 ianuarie, scrutin în urma căruia forțele democrate pro-independență ar putea obține un al treilea mandat prezidențial succesiv. 

Politicile lui Xi Jinping au eșuat, șomajul în rândul tinerilor chinezi este mai mare ca oricând, o criză imobiliară majoră bate la ușă și strategia de distragere de la problemele interne ar fi un război, consideră Alexander Görlach într-o opinie publicată de Deutsche Welle.

„S-a auzit zăngănit de arme, în discursul de Anul Nou al conducătorului Chinei Xi Jinping: cu siguranță, a spus președintele, Taiwanul va fi ”reunificat” cu Republica Populară. Xi nu a dat un termen limită, dar în anul care începe am putea vedea deja armata chineză atacând insula democrată. Vor fi alegeri acolo, chiar pe 13 ianuarie, iar mass-media de stat de la Beijing a precizat deja că nu contează prea mult cine va ieși câștigător în scrutinul prezidențial din Taiwan.

Lai Ching-te, membru al Partidului Democrat, de guvernământ și, în prezent vicepreședinte al țării, a fost calificat de presa din Beijing drept ”distrugător al păcii”. Crima lui este că a declarat într-o dezbatere televizată că Taiwan și China ar putea vorbi între ele oricând oficial, dar de pe picior de egalitate. Lai a adăugat, de asemenea, că – spre deosebire de ceea ce pretinde Xi – Taiwanul este o țară suverană din 1912. În acel moment a fost fondată Republica China, din care ultimul teritoriu rămas este Taiwan, cu câteva insule mai mici în împrejurimi.

Faptul că Xi dă tonul și aduce în discuție încă de la începutul anului o invazie a Taiwanului ilustrează presiunea sub care se află conducătorul de la Beijing. Șomajul în rândul tinerilor din Republica Populară este mai mare decât oricând, din cauza eșecului politicilor lui Xi. Liderul de partid i-a sfătuit pe șomeri să se mute la țară și să lucreze în agricultură. Făcând acest lucru, a reîncălzit o rețetă din epoca Mao, care până acum nu a reușit să prindă la tineri. Sugestia lui Xi nu este deloc o contribuție la rezolvarea problemei.

La situația locurilor de muncă se adaugă explozia bulei imobiliare chineze: mii de oameni se tem pentru economiile lor sau pentru avansurile plătite deja în contul unor apartamente care nu vor mai putea fi construite. Dimensiunea reală a pagubelor va deveni vizibilă probabil anul acesta.

În asemenea momente, dictatorii tind să-și supravegheze mai îndeaproape populațiile și, în același timp, să strângă rândurile printr-o formă radical impusă de solidaritate: războiul. Punând mâna pe arme, vor să distragă atenția de la propriile eșecuri.

Astfel, 2024 debutează pentru omenire cu perspectiva unui alt teatru de război, în Asia de Est. Prin ieșirea publică de la începutul anului, Xi Jinping vrea să transmită că este gata să atace Taiwanul, în cazul în care alegerile democratice din 13 ianuarie au loc pe insulă, conform planului. Lai Ching-te conduce în sondaje iar victoria sa electorală este foarte probabilă.

Totul va depinde atunci de Statele Unite ale Americii, aliatul de bază al Taiwanului. Președintele american Joe Biden a anunțat deja de mai multe ori că țara sa va interveni în cazul unei agresiuni și îi va apăra pe cei 24 de milioane de locuitori ai insulei. După 13 ianuarie va trebui să-și țină această promisiune”. Sursa: Deutsche Welle

Publicația Politico.com analizează, de asemenea, discursul dictatorului chinez din noaptea de Anul Nou apreciind că „scenariul de coșmar pentru securitatea globală ar fi un conflict regional centrat pe o insulă care produce peste 90 la sută din microcipurile avansate din lume, vitale pentru orice, de la iPhone-uri la vehicule electrice”.

„În fruntea clasamentului, cu o diferență strânsă, se află actualul vicepreședinte William Lai (cunoscut și drept Lai Ching-te, n.red.), din partea Partidului Democrat Progresist (DPP), care este un susținător al suveranității Taipeiului și care încearcă să consolideze relațiile cu SUA, Europa și alte democrații. Principalul său rival este Hou Yu-ih, din partea partidului Kuomintang (KMT), care are o abordare mai prietenoasă față de Beijing.

Câștigătorul îi va succeda lui Tsai Ing-wen de la DPP, care a avut două mandate, aflându-se în fruntea Taiwanului vreme de opt ani, timp în care Beijingul și-a intensificat constant agresivitatea față de Taipei. Agresivitatea a atins un nivel fără precedent în ultimele luni, ministerul taiwanez al Apărării afirmând că în septembrie un număr record de avioane de război chineze au trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan, calea navigabilă de 160 de kilometri care separă insula de continent.

Guvernul comunist al Chinei, care consideră Taiwanul o provincie separatistă, vede în DPP un dușman de moarte și îl dorește înlăturat de la putere. Marea întrebare este cum va reacționa Beijingul în cazul în care forțele pro-independență vor câștiga un al treilea mandat”. Sursa: Politico

Foto jos: actuala președintă a Taiwanului, Tsai Ing-wen, și posibilul său succesor, vicepreședintele William Lai.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.