Forța nucleară a Chinei, pe culmile ridicolului: Multe din rachetele strategice ale țării comuniste sunt pline cu apă în loc de combustibil lichid


  • ACP
  • Jan 8, 2024 20:06
  • 643
Forța nucleară a Chinei, pe culmile ridicolului: Multe din rachetele strategice ale țării comuniste sunt pline cu apă în loc de combustibil lichid

Serviciile de informații americane au afirmat pe surse că ar dispune de date conform cărora epurarea militară a Chinei a venit după descoperirea unor fraude imense. Efectul fraudelor? Rachetele strategice ale armatei chineze au ajuns să aibă apă în loc de combustibil, conform publicației Bloomberg.

Un alt exemplu al corupției din armata chineză, care a ajuns să afecteze grav capacitatea de luptă a echipamentelor sensibile ale Armatei Populare, constă în faptul că șiruri întregi de silozuri de rachete au fost găsite, printre altele, cu capace necorespunzătoare. 

Presa americană a raportat că astfel se justifică recenta înlăturare de către Xi Jinping a mai mult de o duzină de comandanți de prim rang din Armata Populară de Eliberare, ajungându-se până la destituirea ministrului chinez al Apărării, Li Shangfu, care a dispărut timp de două luni înainte de a fi înlocuit în luna octombrie. Dintre comandanții chinezi recent demiși, cel puțin trei au ocupat poziții de vârf în Forța Rachetelor, iar patru erau responsabili de echipamente, potrivit Reuters.

Publicația americană Bloomberg citează surse care afirmă că problema corupției a fost atât de gravă în Forța de Rachete a Chinei și în alte ramuri ale Armatei Populare, încât asta l-ar fi forțat pe Xi Jinping să considere că țara sa ar putea avea probleme în a întreprinde curând vreo acțiune militară majoră. Serviciile de informații americane consideră că aceste probleme au subminat grav politicile de modernizare ale armatei duse de Xi Jinping și încrederea lui în capacitățile Forței Rachetelor, conform Bloomberg.

Forța Rachetelor este principala ramură militară a Chinei care supraveghează armele sale nucleare și a reprezentat un punct esențial în eforturile lui Xi Jinping de a moderniza forțele armate ale Beijingului pentru descurajarea aliaților Taiwanului, în perspectiva în care va declanșa o invazie asupra acestei insule. 

Imaginile din satelit au arătat din 2021 că se construiau sute de silozuri de rachete cu capacitate nucleară în deșertul Xinjiang, dar serviciile de informații americane au spus că există câmpuri întregi de silozuri de rachete prevăzute cu capace care împiedicau lansarea eficientă a rachetelor. (sursa: Bloomberg)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.