Regiunea Moscova a rămas fără căldură după o explozie la fabrica de gloanțe Klimovsk / Directorul fabricii este un fost ofițer FSB, devenit șef de grupare criminală cu peste 40 de crime la activ. Aflat în campanie, Putin a ordonat arestarea fsb-istului și naționalizarea fabricii


Regiunea Moscova a rămas fără căldură după o explozie la fabrica de gloanțe Klimovsk / Directorul fabricii este un fost ofițer FSB, devenit șef de grupare criminală cu peste 40 de crime la activ. Aflat în campanie, Putin a ordonat arestarea fsb-istului și naționalizarea fabricii

Publicația independentă Meduza scrie despre cum o avarie produsă la o uzină de gloanțe a lăsat zeci de mii de oameni din regiunea Moscova fără căldură, la temperaturi de -20 de grade, producând însă și „dezgroparea” trecutului criminal al directorului acesteia care a fost în cele din urmă arestat.

Marți, Vladimir Putin a ordonat naționalizarea uzinei de muniție Klimovsk, din regiunea Moscovei unde o avarie, agravată de nepăsarea și superficialitatea angajaților și autorităților locale, a provocat o explozie care a lăsat fără căldură zeci de mii de oameni din orașul Podolsk, aflat la aproximativ 40 de minute de capitala Moscova.

Întreruperea agentului termic s-a produs după ce conducta principală de încălzire de la uzina Klimovsk a sărit în aer pe 4 ianuarie. În zilele care au urmat, temperaturile din zonă au coborât sub -20 grade Celsius, locuitorii arătând că în unele apartamente sunt sub 10 grade Celsius.

Situația dramatică a fost recunoscută de guvernatorul Moscovei, Andrey Vorobiov, abia câteva zile mai târziu, oficialul dezactivând funcția de comentarii de pe canalul său Telegram din cauza numărului uriaș de reclamații și reproșuri.

Pe 8 ianuarie, Vorobiov a anunțat că locuitorii din microdistrictul Klimovsk, unde a avut loc avaria, vor fi scutiți de plata facturilor de încălzire pe luna ianuarie. De asemenea, el a promis că îi va despăgubi pentru orice cheltuieli suplimentare pe care le vor suporta și le-a oferit celor fără căldură cazare gratuită în orașul Naro-Fominsk, aflat la aproximativ o oră de Podolsk.

În aceeași seară seară, Vladimir Putin (aflat nu doar în război, ci și în an electoral) a dat diverse indicații Ministerul pentru Situații de Urgență, iar, la scurt timp, Comitetul rus de anchetă a raportat că l-a arestat pe directorul general al Uzinei de muniții din Klimovsk, precum și pe șeful sălii de cazane în legătură cu un caz deschis anterior privind încălcări ale siguranței. Viceprimarul din Podolsk a fost și el arestat pentru că ar fi semnat un formular de aprobare a stării sălii cazanelor fără a o inspecta efectiv.

Deși avaria din Podolsk este cea mai mare înregistrată în regiunea Moscovei, în 2024, nu este nici pe departe singura. Autoritățile regionale au raportat accidente și întreruperi în orașele Lytkarino, Solnechnogorsk, Voskresensk, Sergiev Posad, Balashikha, Khimki și Shchelkovo. Mai mult de 100.000 de persoane din regiune au rămas fără curent cel puțin o dată de la începutul anului.

 

În ce îl privește pe directorul general al fabricii de muniții din Klimovsk, Igor Kushnikov, acesta ar fi un fost șef de grupare criminală celebră și feroce din anii 1990. 

După o perioadă petrecută în cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB), Igor Kușnikov a înființat în 1992 o companie privată de securitate numită Berkut. Ziarul Kommersant a relatat că Igor Kușnikov și-a folosit noua firmă pentru a oferi acoperire unui grup de crimă organizată, furnizând membrilor acestuia arme, echipamente și permise speciale care să împiedice poliția să le percheziționeze vehiculele.

Presupușii lideri ai bandei, inclusiv Kușnikov, au fost judecați în 1999. 

Potrivit anchetatorilor, gruparea a fost responsabilă pentru peste 40 de crime, dar doar patru au fost incluse în rechizitoriul final, pe lângă acuzațiile de banditism, extorcare și trafic ilegal de arme. 

Potrivit Kommersant, „a spune că de acel dosar s-a ales praful ar fi un eufemism masiv”, publicația arătând că unii martori au refuzat să depună mărturie în instanță, iar o mare parte din probele fizice „s-au pierdut”. În 2002, când Kușnikov a fost găsit vinovat de abuz de putere, intervenise deja prescripția și a fost eliberat.

Canalul de Telegram Astra (independent) a pătruns și mai adânc în păienjenișul de relații și interese din culisele fabricii de cartușe, arătând conexiunea directă a șefilor-mafioți ai acesteia cu însuși Vladimir Putin: 

„Fabrica de cartușe din Podolsk, care a lăsat 20.000 de oameni fără căldură, a fost condusă de un fost agent de securitate al lui Putin și apoi de un fost colonel FSB.

Igor Kușnikov era în momentul arestării directorul general al uzinei de un an și jumătate. La sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 a fost acuzat că a fost liderul grupului de crimă organizată Golyanovo. Kușnikov a combinat activitățile de crimă organizată – gruparea sa fiind responsabilă de peste 40 de crime - cu activitatea în cadrul FSB, unde a ajuns la rangul de colonel. În cele din urmă, el a fost găsit „vinovat”, dar numai pentru un singur episod de abuz de putere, fiind eliberat din cauza termenului de prescripție. 

Înaintea lui Kușnikov, fabrica a fost condusă, timp de un an, de Igor Rudyka, fost luptător FSB Alpha și ofițer al FSO (SPP-ul rusesc, n.red.). Rudyka a apărut în mod regulat printre gărzile personale ale lui Putin cel puțin din 2017 până în 2019”. Foto jos: Igor Kușnikov și Igor Rudyka

Imagini postate de ruși în rețelele de socializare.

 

 

 

 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.