Aderarea parțială a României la Schengen. Rareș Bogdan: "Nu e niciun fel de umilință!". Precizările eurodeputatului privind controalele ce vor fi efectuate pe aeroporturi: "Și noi, europarlamentarii, avem astfel de controale! Eu am fost oprit ultima dată în decembrie, pe aeroportul din Larnaca"


Aderarea parțială a României la Schengen. Rareș Bogdan: "Nu e niciun fel de umilință!". Precizările eurodeputatului privind controalele ce vor fi efectuate pe aeroporturi: "Și noi, europarlamentarii, avem astfel de controale! Eu am fost oprit ultima dată în decembrie, pe aeroportul din Larnaca"

Liderul delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, Rareș Bogdan, a declarat miercuri, la Antena 3 CNN, că aderarea parțială a României la Spațiul Schengen nu reprezintă o umilință. Acesta a adăugat că verificările care vor fi făcute în aeroporturile din România sunt o chestiune firească. 

"Înțeleg îngrijorarea presei, e firească, e normală, dar vă asigur că nu se schimbă absolut nimic. Am văzut tot felul de abordări: «E o umilință pentru România». Nu e niciun fel de umilință. Eu am fost oprit ultima dată în decembrie, pe aeroportul din Larnaca. Culmea este că unul dintre polițiștii Frontex de pe aeroport era român", a spus europarlamentarul PNL cu privire la verificările din aeroporturile din România ca urmare a admiterii României în Schengen pe cale aeriană. 

Rareș Bogdan a mai precizat că România are la ora actuală detașați în străinătate în jur de 700 de polițiști, 220 pe aeroporturi, iar 450 la granițele terestre. Totodată, europarlamentarul PNL a mai povestit din experiența pe care a avut-o în cazul controalelor desfășurate de ofițerii Frontex în aeroporturi. 

"În total, sunt peste 700 de polițiști din Ministerul Afacerilor Interne din România care sunt detașați, pe Frontex sau pe alte forme de cooperare, în diverse granițe ale UE, în diverse state care au aderat la Schengen cu ani în urmă. Faptul că există un control aleatoriu al mașinilor vi se poate întâmpla dvs. când treceți între Ungaria și Austria, și nu aveți număr de România. Vi se poate întâmpla, când coborâți din avionul de Frankfurt, când faceți o escală către Paris sau New York, și vă întreabă doi polițiști sau reprezentanți Frontex unde plecați, să vă prezentați actele și să le dați biletul de călătorie", a mai afirmat liderul liberal.

Eurodeputatul a relatat că i se întâmplă frecvent, precum și altor europarlamentari, când pleacă la Strasbourg, să li se solicite în mod aleatoriu documente suplimentare, adăugând că astfel de controale sunt absolut firești. 

"Nu sunt deloc îngrijorătoare pentru că și noi avem astfel de controale. De foarte multe ori, între granițele Uniunii Europene, chiar și între Belgia și Franța, sau Belgia și Olanda, care sunt poate cele mai deschise granițe ale Uniunii Europene, există controale aleatorii care se fac", a conchis eurodeputatul PPE. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.