Ucraina a început negocieri cu România pentru semnarea unui acord bilateral de securitate


Ucraina a început negocieri cu România pentru semnarea unui acord bilateral de securitate

Kyivul a anunțat că a început negocieri cu Bucureștiul pentru semnarea unui acord bilateral de securitate, la ordinul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul declarației comune a țărilor din grupul G7 privind sprijinul pentru Ucraina. 

Negocierile vin după semnarea unui acord bilateral de securitate între Regatul Unit și Ucraina, în timpul vizitei lui Rishi Sunak, șeful guvernului britanic, la Kyiv, pe 12 ianuarie, care a fost primul dintre cele pe care Ucraina speră să le semneze cu partenerii săi.

Pe site-ul președinției Ucrainei a fost publicată duminică următoarea declarație: "După cea de-a patra întâlnire a consilierilor de securitate națională și a consilierilor politici ai șefilor de stat privind punerea în aplicare a Formulei păcii la Davos (Elveția), partea ucraineană, cu participarea șefului biroului președintelui Ucrainei Andriy Yermak, a început discuții bilaterale cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al României, Iulian Fota, cu privire la încheierea unui acord bilateral de securitate". 

Cele două părți au discutat principalele elemente ale viitorului acord bilateral de securitate și au coordonat agenda discuțiilor ulterioare.

România a devenit astfel a noua țară care a început discuții bilaterale de securitate cu Ucraina și și-a confirmat încă o dată sprijinul pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru traseul european și euroatlantic al acesteia.

Ihor Zhovkva, șeful adjunct al Biroului Președintelui Ucrainei, a declarat că este imposibil să ne imaginăm garanții de securitate cu drepturi depline în Europa, mai ales în regiunea Mării Negre, fără România, iar ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi, a mulțumit României și poporului român pentru sprijinul constant pe care l-a resimțit Ucraina din partea noastră. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.