Lista „nedemocrată” încropită de liderii USR pentru Bruxelles continuă să sfâșie formațiunea. Elena Lasconi a demisionat din funcția de vicepreședinte / Octavian Berceanu torpilează constant „gașca” abuzivă Drulă: „A numit-o pe Elena "locomotivă" să tragă niște "vagoane" politice ruginite de prieteni, Botoș, Barna, Voiculescu”


Lista „nedemocrată” încropită de liderii USR pentru Bruxelles continuă să sfâșie formațiunea. Elena Lasconi a demisionat din funcția de vicepreședinte / Octavian Berceanu torpilează constant „gașca” abuzivă Drulă: „A numit-o pe Elena "locomotivă" să tragă niște "vagoane" politice ruginite de prieteni, Botoș, Barna, Voiculescu”

Elena Lasconi, primar al oraşului Câmpulung Muscel, a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al filialei USR Argeş, scrie news.ro.

Primărița nu le-a transmis colegilor motivele care au stat la baza deciziei de a demisiona din funcţia de vicepreşedinte al USR Argeş, afirmând doar că îi e scârbă, potrivit surselor politice citate de publicaţia epitesti.ro.

„Vă rog să luaţi act de demisia mea din funcţia de vicepreşedinte al Biroului Judeţean. Nu mă mai interesează. Mie îmi e scârbă. Putem să o luăm cu lămâie, dar tot îmi e scârbă”, le-ar fi spus Lasconi colegilor, într-o şedinţă de partid, conforme news.ro care citează epitești.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, Elena Lasconi nu a răspuns solicitărilor news.ro de a oferi un punct de vedere în legătura cu această demisie şi motivele care au stat în spatele deciziei luate.

Pe 18 noiembrie 2023, vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a anunţat că fostul lider al partidului, Dan Barna, va deschide lista de candidaţi pentru alegerile europarlamentare ale formaţiunii, după ce de pe această poziţie a fost retrasă Elena Lasconi.

Elena Lasconi, care deschidea lista USR la alegerile europarlamentare, a dezvăluit că a votat „DA” la referendumul pentru familia tradiţională din 2018 care prevedea modificarea Constituţiei în sensul în care Familia familia să fie întemeiată pe căsătoria liber consimţită între soţ şi soţie, nu între soţi, cum este prevăzut în prezent în Legea fundamentală.

„Eu sunt creştină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat”, a explicat Lasconi, pe 4 noiembrie 2023, la Prima TV.

Cea mai dură reacţie a venit din partea fiicei sale, Oana Lasconi, care, într-o postare pe Instagram, printre lacrimi, s-a declarat „în şoc şi absolut dezgustată”, afirmând: „Această discriminare jegoasă nu are loc la mine în familie şi din acest motiv nu o mai susţin pe mama din acest moment”.

A doua zi, Biroul Naţional al USR a luat act de retragerea Elenei Lasconi de pe lista candidaţilor la alegerile europarlamentare, potrivit unui comunicat al formaţiunii. Reprezentanţii USR au adăugat că Elena Lasconi va continua să muncească pentru câmpulungeni şi va avea sprijin din partea partidului pentru a face, în continuare, performanţă în administraţie.

O altă figură useristă apreciată pentru prestația avută mai ales în perioada în care a ocupat funcția (pe linie de partid) de comisar al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, critică cu regularitate deciziile netransparente și nedemocrate ale „găștii” Drulă, fapt care i-a atras și o suspendare pe trei luni din USR.

În cea mai recentă postare pe această temă Berceanu scrie:

„Conducerea USR - în față e vopsid gardul, în spate leopardul!

Domnu/ nașu mic de partid povestește că dreptul de a alege e sfânt, dar numa' dacă-i servește interesului personal sau de gașcă!

Pe scurt, el a pus-o pe Elena Lasconi alege Câmpulung Muscel din pix în fruntea unei liste de candidați USR pentru locurile eligibile în Parlamentul EU. Pentru locurile eligibile a numit-o pe Elena "locomotiva" să tragă niște "vagoane" politice ruginite de prieteni, Botoș, Barna, Voiculescu...fără să întrebe membri și fără să organizeze alegeri interne.

Pentru locurile fără valoare a organizat un simulacru de alegeri interne, fără relevanță. 

În plus, m-am săturat ca votul meu în alegerile interne USR să fie egal cu votul unei adrese de email la capătul căreia să se afle un angajat sau un prieten al unui naș userist care, probabil, nici nu a călcat în viata lui într-un sediu USR, dar are pe cineva care-i platește cotizația de 2 euro pe lună.

Democrația lor este atât cât le trebuie ca să nu-i deranjeze vocea celorlalți, care nu cred în zei salvatori și sloganuri false pe afișe electorale.

Tot nașu mic, fără să întrebe și să-și supuna la vot decizia, în Biroul Național, a demis-o pe Elena Lasconi, pentru că este Zeu printre muritorii de rând.

Tot apărătorul democrației și al alegerilor libere a anulat alegerile interne USR din 2023, ca nu cumva să piardă controlul unui partid condus haotic, sau ca nu cumva Vlad Voiculescu care nu mai are nicio treabă cu Bucureștiul și cu Filiala București să piardă poziția de președinte al filialei sau alții ca el.

Tot nașu mic, din ce în ce mai mic, îl ține pe domnu fără CV pentru un nou mandat prin care să reprezinte românii in Parlamentul European, ocazie cu care își poate plati și ratele la vila exotică, unde, ce să vezi, poate mai ajung și colegii din USR, aia cu funcții.

Nu-i recomand la conducerea Romaniei așa cum nu-i recomand pe Rafila, Dancilă, Ciucă, Ciolacu, Tăriceanu, Simion și alții ca ei, cu stelele lor cu tot!

România se face bine cu oameni care fac ceea ce zic, că de mințit sunt sătul!”.

Vinerea trecută, și Anca Sawaya, una dintre fondatoarele USR Diaspora și președinta filialei din Franța și-a anunțat, pe Facebook, plecarea din partid, arătân că „nu mai cred în USR” după ce a văzut „excluderi abuzive pentru delict de opinie, delațiuni în serie, epurări, fraudări de alegeri interne”.

Anca Sawaya (foto jos): „USR- Final de capitol

Un partid care nu e capabil să aplice în interior conceptele pe care le susține în exterior, nu poate fi un partid altfel.

În 2016 am hotărât să nu mai stau "deoparte" şi să mă implic in politică alături de câțiva români din diaspora, la fel de entuziaşti ca mine şi plini de speranțe într-un viitor mai bun pentru România.

Au urmat mai mulți ani în care alături de ei am dedicat mii de ore de muncă voluntară "salvării României" de corupție, de penalii din funcții publice sau de hoția generalizată. Am fost membru fondator şi Vicepreşedintă a USR Diaspora, membru în Biroul Național al USR şi Preşedinta filialei USR Franța Elveția şi m-am implicat în majoritatea campaniilor cu toată convingerea, pe timpul şi pe banii mei, eu având o carieră profesională de succes în Franța şi fără pretenții la funcții publice în România.

Am crezut în USR şi i-am convins şi pe alții să creadă. M-am înşelat.

Azi mă opresc aici pentru că nu mai cred în USR. Nu vă mai pot spune că USR e altfel după ce am văzut excluderi abuzive pentru delict de opinie, delațiuni în serie, epurări, fraudări de alegeri interne prin metoda "autobuzul" cu voturi de pe adrese de e-mail false, promovarea unor impostori mediocri în funcții publice, a unor oameni fără Cv-uri sau parcursuri profesionale legitime, dar corect afiliați cu o anumită tabără din partid, cenzura de pe grupurile interne, minciunile şi bullyingul sistematic aplicat membrilor cu altfel de păreri ("sabotori") în scopul eliminării competiției, încălcarea repetata a statutului intern sau a deciziilor luate de Biroul Național sau de Congres, o conducere complet deconectată de baza partidului şi de realitate etc 

Mai există şi oameni oneşti, există şi aleşi locali competenți, ca Dominic Fritz, primar al Timişoarei sau Allen Coliban la Braşov, există şi organizații locale care functionează. Dar tot aşa există multe alte locuri, prea multe, unde fraudele, cenzura sunt modul obisnuit de funcționare. Din pacate USR Diaspora este de multa vreme unul dintre acele locuri.

Din acest motiv, entuziasmul primilor ani, energia şi motivația pentru actiune s-au diminuat extrem de mult. Numărul membrilor a scăzut la o treime față de acum câțiva ani. Chiar cei rămaşi, în filiale ca Diaspora nu sunt toți reali, ci amestecați cu membri fictivi cu date false utilizați pentru a frauda scrutinele interne. 

Pentru toate aceste motive, drumul meu alături de USR se opreşte azi aici. 

Voi rămâne în continuare implicată în comunitatea noastră românească de la Paris cu gândul acasă, în România.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.