Au uitat că Basarabia e România. Falsul unionist George Simion și colegii săi din AUR nu au inițiat niciun proiect de lege care să vizeze R.Moldova de când au intrat în Parlament. Mai mult, AUR nu vrea ca Basarabia să aibă o circumscripție electorală de sine stătătoare


Au uitat că Basarabia e România. Falsul unionist George Simion și colegii săi din AUR nu au inițiat niciun proiect de lege care să vizeze R.Moldova de când au intrat în Parlament. Mai mult, AUR nu vrea ca Basarabia să aibă o circumscripție electorală de sine stătătoare

Se împlinesc 3 ani de când George Simion și AUR au intrat în Parlamentul României, împroșcând cu lozinci populiste și făcând promisiuni care mai de care mai unioniste, menite să apropie R.Moldova de patria-mamă România în vederea Reunificării definitive. 

Dar, după ce s-au văzut intrați în Parlament, Simion & Co au uitat cu desăvârșire de promisiunile unioniste din 2020. De fapt, așa-zisul ”unionism” al celor de la AUR se rezumă la următoarea situație – 0 (zero) proiecte de legi inițiate sau implementate privind relațiile României cu Basarabia noastră. (detalii AICI și AICI)

Mai mult, parlamentarii AUR refuză să propună pe ordinea de zi proiecte de legi gata elaborate de alte partide sau deja existente, preferând să le țină la sertar. Mai există și proiecte de legi moștenite de la Legislativul precedent, unul dintre acestea, probabil cel mai important pe filieră basarabeană, este și Plx 649/2019, ce prevede crearea unei circumscripții electorale separate pentru R.Moldova.

Cu alte cuvinte, Plx 649/2019, elaborat de PMP în legislatura precedentă, cu susținerea unor parlamentari PNL și PSD, ar urma să asigure cetățenilor români din R.Moldova o reprezentativitate corectă în Parlamentul României, prin prezența unui număr de deputați și senatori aleși pe o circumscripție distinctă pentru Basarabia – detalii AICI.  

Proiectul de lege are atât un caracter istoric, cât și unul juridic, clarificator – în prezent nu se face nicio distincție între circumscripția pentru Diaspora și R.Moldova. Deși RM nu poate fi considerată “diaspora”, face parte din circumscripția 41 Diaspora. 

Co-fondator al AUR, senatorul Claudiu Târziu habar nu avea de acest proiect de lege. A aflat de el abia când l-am întrebat noi dacă îl va propune pe ordinea de zi.

Podul.ro: Bună ziua. Veți vota proiectul de lege privind crearea unei circumscripții electorale pentru R.Moldova?

Claudiu Târziu: Bună ziua. Există un astfel de proiect de lege?

Podul.ro: Da, a fost elaborat de PMP în comun cu alți parlamentari din precedentul legislativ. Este vorba despre propunerea legislativă înregistrată la Camera Deputaților sub numărul Plx 649/2019. Camera Deputaților este și cameră decizională în cazul acestei propuneri legislative care a fost adoptată tacit de Senat pe 02.12.2019. La Camera Deputaților a intrat în circuitul legislativ pe 04.12.2019, iar pe 10.12.2019 a fost emis avizul Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale care cu majoritate de voturi a acordat aviz negativ, iar mai apoi, propunerea legislativă nu a mai intrat pe ordinea de zi a altor comisii avizatoare.

Claudiu Târziu: Desigur că AUR ar vota pentru un proiect de lege care ar prevedea mărirea numărului de circumscripții, de secții de votare și de parlamentari aleși în străinătate. Astfel de proiecte sunt însă ținute încă la sertar, după cum chiar dumneavoastră ați arătat. Când AUR va veni la guvernare, va avea grijă sa se ocupe și de acest lucru. 

Cu alte cuvinte, AUR nu are de gând să voteze pentru acest proiect de lege până când nu ajunge... la guvernare! Deci de asta au ei nevoie – de un guvern AUR –, pentru a vota un proiect de lege a cărui aprobare ține doar de instituția legislativă - Parlamentul României. 

Ulterior am încercat să-i explicăm senatorului că acest proiect de lege a fost semnat și de parlamentari de la PNL, și de la PSD, partidele care sunt la guvernare, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, nu se va pune problema respingerii sale nici de pe ordinea de zi și nici la vot. Însă fără efect. 

Sursa foto deschidere: Agerpres

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.