Papa Francisc a vorbit pentru prima oară public despre decizia binecuvântării cuplurilor homosexuale: "Trebuie să luăm acești oameni de mână". Ce spune Suveranul Pontif despre subiectul pensionării sale


  • ACP
  • Jan 17, 2024 13:29
  • 542
Papa Francisc a vorbit pentru prima oară public despre decizia binecuvântării cuplurilor homosexuale: "Trebuie să luăm acești oameni de mână". Ce spune Suveranul Pontif despre subiectul pensionării sale

Pe parcursul unui interviu acordat talk show-ului italian "Che tempo che fa", Papa Francisc a vorbit duminică pentru prima oară, în mod public, despre decizia controversată de a lăsa preoții să binecuvânteze cuplurile de același sex. Declarația "Fiducia supplicans" din decembrie le-a permis preoților să ofere binecuvântări spontane, non-liturgice, cuplurilor de același sex, cu condiția ca astfel de binecuvântări să nu fie confundate cu riturile și ritualurile unei cununii.

Francisc a recunoscut opoziția considerabilă pe care a stârnit-o decizia sa în Biserică și a afirmat că "singurătatea este un preț pe care trebuie să-l plătești" atunci când iei decizii dificile, adăugând că "Domnul îi binecuvântează pe toți". El a reafirmat că "Domnul binecuvântează pe toți, pe toți, pe toți".

"Trebuie să luăm acești oameni de mână", a spus Papa referindu-se la homosexuali, "nu să-i condamnăm de la început".

Aceasta este "lucrarea pastorală a Bisericii", a menționat el, numind-o o sarcină "importantă" pentru mărturisitori, care sunt chemați să "ierte totul".

Între cei care și-au exprimat public opoziția față de declarația "Fiducia supplicans" se numără episcopii din Africa, care s-au unit în refuzul de a pune în aplicare declarația Vaticanului, iar mai mulți episcopi din Europa de Est, America Latină și din alte părți ale lumii și-au exprimat, la rândul lor, opoziția.  

Papa i-a acuzat pe toți acești episcopi că nu au înțeles cu adevărat declarația privind binecuvântarea cuplurilor de același sex și nu au deschis un dialog.

"Uneori deciziile nu sunt acceptate", a spus el. 

"Dar în cele mai multe cazuri, când nu accepți o decizie, este pentru că nu înțelegi", a continuat Papa. 

Pericolul, a spus el, este că atunci când oamenii care nu înțeleg, ei refuză să intre într-o "discuție frățească" și, în schimb, "își împietresc inimile" ca să reziste și "trag concluzii urâte", iar acest lucru "s-a întâmplat cu această ultimă decizie privind binecuvântarea tuturor”. 

Papa Francisc a mai vorbit și despre pensionare, spunând că rămâne o opțiune deschisă tuturor papilor, dar el nu o ia în considerare în prezent.

O posibilă demisie "nu este un gând, o preocupare sau o dorință, ci o posibilitate deschisă tuturor papilor. Dar în acest moment, nu este în centrul gândurilor mele", a spus el.

"Atâta timp cât doresc să servesc (Biserica), voi continua să o fac", a adăugat Francisc, menționând că, dacă se schimbă condițiile, "vă trebui să ne regândim". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.