VIDEO Pro-rusul Pompiliu Diplan s-a infiltrat printre protestatari la Afumați și încearcă să-i instige la comiterea de acte de violență. Replica primită de instigator: "Nu vrem violențe!". Mai mult, activistul pro-moscovit vrea deturnarea protestelor: "Să cerem înghețarea tuturor măsurilor de digitalizare!"


VIDEO Pro-rusul Pompiliu Diplan s-a infiltrat printre protestatari la Afumați și încearcă să-i instige la comiterea de acte de violență. Replica primită de instigator: "Nu vrem violențe!". Mai mult, activistul pro-moscovit vrea deturnarea protestelor: "Să cerem înghețarea tuturor măsurilor de digitalizare!"

Pro-rusul Pompiliu Diplan și-a făcut apariția la protestele desfășurate de transportatori și fermieri și încearcă atât să le deturneze, cât și să instige participanții la comiterea de acte de violență. Înainte de toate, amintim că gruparea civică "Starea de libertate", condusă de Pompiliu Diplan, a căpătat notorietate în urma marșului pe care l-a organizat pe 14 iulie 2020 în fața Ambasadei Rusiei, acțiune pe parcursul căreia i s-au ridicat osanale dictatorului rus Vladimir Putin. 

"Jos pălăria pentru unele politici pe care Vladimir Putin le face! Jos pălăria pentru Siria! Jos pălăria pentru conservatorismul de la referendum!", urla Diplan la megafon în fața Ambasadei Rusiei. 

Ulterior, în contextul izbucnirii invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, Diplan a organizat alături de liderul grupării civice "Acțiune pentru națiune", Dumitru Bălan, o serie de manifestații în care a fost promovată ideea de neutralitate a României, respectiv ca Bucureștiul să nu sprijine în vreun fel militar, nici măcar logistic, forțele Kyivului. La o astfel de manifestație s-a cerut, printre altele, ca trupele NATO staționate pe teritoriul României, de pildă cele americane, să plece din țară. 

Vedeți foto:

Pe fondul actualelor proteste, ale fermierilor și transportatorilor, Diplan dorește cu tot dinadinsul ca situația să escaladeze. Prezent pe 13 ianuarie la Afumați, Pompiliu Diplan punea presiune pe protestatari să spargă cordonul de jandarmi pentru a intra în București. Drept reacție, o parte dintre protestatari s-au delimitat imediat de instigările la violență ale pro-rusului Pompiliu Diplan. 

Redăm în acest sens un dialog aprins purtat de Diplan și un protestatar:

Diplan: Nu vi se pare scandalos faptul că nu vă lasă să intrați cu utilajele până în față la Guvern? 

Protestatar: N-avem nevoie! Nu vrem să creăm un haos mai mare în București decât se creează în mod normal.

Diplan: Și credeți că veți avea câștig de cauză ținând utilajele aici? Sunteți mulțumiți cu situația asta?  

Protestatar: Noi nu suntem mulțumiți cu situația de față pentru că noi, de 4 zile de protest, nu avem niciun rezultat palpabil. 

Diplan: Nu credeți că ați avea un rezultat palpabil dacă ați fi trecut de acest baraj?

Protestatar: Nu. Pentru că sunt forțe instigatoare care ar dori să preia acest protest, să-l denigreze și să-l murdărească. Nu vrem acest lucru. Nu vrem violențe. Sunt 4 zile de cât protestăm și nu a fost niciun caz de violență. 

Conducând spre casă, Diplan s-a declarat dezamăgit de reticența protestatarilor de a comite acte de violență. 

Diplan: Chestia care ne-a separat și ne-am și certat a fost frica lor cu totul și cu totul exagerată de a degenera în violențe acest protest, de a degenera în revoluție, de a degenera într-o răsturnare mai adâncă și mai violentă decât își doresc ei. 

Însă, unii protestatari au picat pradă instigărilor pro-rusului Pompiliu Diplan. Instigat să spargă cordonul de jandarmi, unui protestatar i-a surâs ideea, adăugând că mulțimea ar trebui să se folosească în acest scop inclusiv de "topoare, săbii".

Diplan: Când spargem? 

Protestatar: Păi cum să-l spargem? Cu doi inși? N-am cum cu doi inși. Trebuie să fim toți! 

Diplan: Corect. Mâine seară! 

Protestatar: Mâine seară suntem mai mulți? O p*lă! Am venit de la Piața Victoriei și eram 20 de inși. 

Diplan: S-a văzut că era gol. 

Protestatar: Hai, mă, frate și am venit până aici, iar aici ce se întâmplă? 

Diplan: Mâine! 

Protestatar: Mâine? Acuma, mă, frate, cu topoare, săbii... 

Nu în cele din urmă, semnalăm faptul că același Pompiliu Diplan încearcă să deturneze protestele către alte subiecte, de pildă împotriva digitalizării. 

Diplan: Revendicările fermierilor trebuie neapărat extinse. Să înțelegeți lucrul acesta! E foarte important! Ele trebuie extinse în general la toată supraviețuirea poporului român. Da, e și o supraviețuire alimentară, dar vorba și de supraviețuire juridică și a libertății. Ce e aia cu digitalizarea? Ce e aia să ai buletine doar până în 2030? Dar ce urmează după 2030? Mă, nu vă e rușine puțin?! Astea ar fi revendicările extinse. Dacă ați fi în stare să vă alăturați într-o adevărată, sinceră solidarizare cu oamenii ăștia, ați putea cere ceea ce vrem și noi să cerem, adică înghețarea tuturor măsurilor de digitalizare, înghețarea tuturor măsurilor de înfometare a poporului român prin măsuri birocratice, prin legi de așa-zisă îmbunătățire fiscală, de sărăcire a populației, a IMM-urilor, a micilor întreprinderi. Toate astea trebuie să înceteze și nu pot înceta decât cu ajutorul vostru. 

Toate episoadele relatate mai sus au fost transmise live de la fața locului, pe platforma TikTok, de pro-rusul instigator. Vedeți video:„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.