De parcă mai era nevoie, Ungaria reconfirmă că reprezintă o breșă de securitate la nivelul lumii libere: Procesul aderării Suediei la NATO, sabotat în continuare de Guvernul de la Budapesta


De parcă mai era nevoie, Ungaria reconfirmă că reprezintă o breșă de securitate la nivelul lumii libere: Procesul aderării Suediei la NATO, sabotat în continuare de Guvernul de la Budapesta

Budapesta continuă să servească interesele Rusiei, refuzând sistematic să ratifice aderarea Suediei la NATO, transmițând că țara nordică nu a făcut suficient pentru a convinge Guvernul și Parlamentul Ungariei că este o candidată potrivită pentru aderarea la NATO și că, oricum, aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică nu reprezintă o prioritate pentru Ungaria.

Declarația a fost făcută de șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, într-o conferință de presă susținută joi, pe parcursul căreia a îndemnat țara nordică să lucreze la relațiile bilaterale pentru a "întări încrederea" Ungariei, dacă dorește să obțină acordul pentru aderarea la NATO.

Gulyas a descris Suedia ca fiind "în acest moment, din punct de vedere legal, unul dintre aliați", dar un aliat care nu poate fi considerat prietenos și a mai sugerat Guvernului suedez să ia măsurile necesare pentru a afla "ce preocupări are Parlamentul Ungariei și ce poate face" cu privire la candidatura sa la NATO. 

"De aceea, sunt nevoit să concluzionez că, pentru Suedia, aderarea rapidă la NATO nu este o prioritate în acest moment", a adăugat Gulyas, reclamând practic că pretinsa lipsă de atenție acordată de Guvernul suedez intereselor Ungariei denotă că Suedia nu e interesată de o aderare rapidă la NATO. 

Autoritățile maghiare au spus de mai multe ori că Ungaria nu va fi ultima țară care va aproba aderarea Suediei, dar, în același timp, Orban a declarat în fața Parlamentului maghiar, în septembrie anul trecut, că ratificarea candidaturii țării scandinave la NATO nu este urgentă.

Suedia și Finlanda au solicitat să se alăture NATO în luna mai 2022, pe fondul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, dar procesul de aderare, care necesită aprobarea tuturor membrilor existenți, a fost suspendat în cazul Suediei de Turcia și Ungaria. Finlanda, care împarte o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia, a devenit membră a NATO pe 4 aprilie 2023, în timp ce aderarea Suediei este încă în așteptarea ratificării de către Ungaria și Turcia. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.